Rikkakasvinviljely
Oletko ajatellut, että kotipuutarhassa hyötykasviviljely ei ole se ainoa vaihtoehto? Radikaali muutos hyötykasvinkasvattajasta rikkaruohonkasvattajaksi vaatii rohkeutta ja aitoa kykyä vieroksua puutarhatöitä, mutta ei juuri muuta.
Siirtyminen rikkaruohon kasvattajaksi on helppoa, eikä vaadi erityistä suunnittelua. Rikkaruohikkoa haittaavat kasvit vain poistetaan ja loppu käy itsestään. Perinteisten ns. hyötykasvien kitkeminen pois rikkaruohojen joukosta on huomattavasti vaivattomampaa kuin rikkaruohojen kitkeminen hyötykasvien joukosta.
Viljelysten hoito helpottuu merkittävästi. Rikkakasvit ovat perinteisiä viljelykasveja sitkeämpiä: vaikka varsi vahingossa taittuisi tai juuret katkeaisivat, niin rikkaruoho kyllä pystyy korjaamaan itse vauriot ja rehottaa pian entistä rehevämpänä.
Turhanaikainen lannoittaminen ja lajikkeiden valkkaaminen jää muutoinkin kokonaan pois. Rikkakasvistoksi valikoituu ihan luomusti juuri kullekin kasvualustalle sopiva lajisto. Siirtyminen rikkakasvinviljelijäksi onnistuu kätevästi myös kesken viljelykauden.
Vain ammattiviljelijät joutuvat ilmoittamaan hyötykasviviljelyalan muuttamisesta rikkakasvin tuotantoalaksi. Amatööriviljelijä ei muutoinkaan anna eu-tukien ja eu-määräysten häiritä itseään ja kasvimaataan. Satelliittikuvien kanssa on epäilemättä myös omat harminsa, mutta niistä asianosaiset ammattilaiset varmasti tietävät paremmin.
Miten rikkakasvituotantonsa sitten voi hyödyntää? No kotitarveviljelijähän viljelee joka tapauksessa vain omaksi ilokseen, kysykää vaikka keneltä. Purjot ja punajuuret saa halvemmalla ja varmemmin kaupasta, jos rehellisesti laskee kaikki kustannukset, joita maan perustamisesta ja hoidosta koituu, omaa työtuntimäärää unohtamatta.
Rikkakasveja viljellessä voi nauttia kasvun ihmeestä koko pitkän kesäkauden. Pikkupakkasiakaan ei enää tarvitse pelätä niin kuin ennen. Jos oikein ottautuu asialle, niin miksei tietysti voi viljellä rikkakasveja siemeniksi muille niiden viljelystä innostuneille. Mutta se on jo vastoin rikkakasviviljelyn perimmäisiä periaatteita. Vaatisihan se vaivannäköä ja asennetta miltei hyötykasviviljelyn tavoin.
Kirsi Pehkonen
|