Kuvituskuva  
 
Kirjat
Kolumnit
Työpöydällä
Vinkkejä
Vieraskirja
 
 
Kolumnit Etusivulle

Tukea ja kuluja

Syksyllä 2011 perheen lukiolaistytöt muuttivat opiskelija-asuntoon Kuopioon. Harvojen linja-autojen varassa kotoa opiskelu oli osoittautunut mahdottomaksi.

Tytöt hakivat ja saivat Kelalta opintorahaa ja asumislisää. Alaikäisten tukeen vaikuttavat vanhempien tulot oli kuitenkin laskettu oudosti ja tuki odotettua pienempi. Pitkissä puheluissa ilmeni, että tulkitsimme uudistettua lakia eri tavoin kuin Kela.

Laadittiin valitus Opintotuen muutoksenhakulautakunnalle. Piakkoin Kela ilmoitti mahdollisuudesta laatia sinne vastine heidän lausuntoonsa. Selvä, taas laadittiin.

Heinäkuussa 2012 saapui kirje: lautakunta tulkitsi kuten me, kumosi päätöksen ja palautti sen Kelaan uuteen käsittelyyn.

Mutta Kela ei tyytynyt kumoamiseen, vaan vei asian vakuutusoikeuteen. Meille tarjottiin tilaisuus tutustua valitusasiakirjoihin vakuutusoikeudessa Helsingissä tai Kuopion käräjäoikeudessa.

Vakuutusoikeus varasi meille myös tilaisuuden kirjalliseen selitykseen. Yritettiin puhelimitse kysyä, mitä selitys tarkoittaa, tarkalleen ottaen mitä pitäisi vielä selittää. Selvää vastausta ei saatu, siis vastinetta rustaamaan jälleen kerran.

Ilmeisesti selityksemme ontui, sillä heinäkuussa 2013 vakuutusoikeudesta tuli lopullinen päätös, Kelan tulkinta vei voiton.

Koko asia tuntui jo kaukaiselle. Vanhempi tytär on ehtinyt ylioppilaaksi ja nuorempi aloittaa kolmatta lukiovuotta. Hengissä selvisivät, pottua söivät, myös vanhempien talous pysyi kursien kasassa.

Mutta ihmetellä voi lain laadintaa, jos eri käsittelyasteilla asiantuntijat ja juristit tulkitsevat sitä päinvastoin. Lähes kahden vuoden odotus on kohtuuton lakisääteisen tuen määrittelyssä, oli tuki mikä ja mistä tahansa.

Toinen ihmettelyn aihe on, miksei elokuu ole lainsäätäjän mielestä opiskelukuukausi toisen asteen opiskelijalle, eikä näin ollen opintotukikuukausi. Lukiot ja ammatilliset koulut aloittavat tänäkin syksynä 12.8. Elokuussa on enemmän koulupäiviä kuin esimerkiksi joulukuussa, mutta opintotukea saa vasta syyskuulta. Asuttava on ja tarviketta ostettava.

Lukioissa opetus on ilmaista, opiskelu ei. Etenkin täältä maalta ekavuodelleen lähtevälle kuluja kertyy.

Vuokra ja heti kynnysrahana vuokratakuu, elokuun vuokra kokonaan ilman opintotuen apua.

Välttämättömät astiat, patja, pöytä, tuoli, lamppu ynnä muut.

Graafinen laskin toistasataa euroa, ensimmäisen jakson kirjat vajaat parisataa, ja jaksoja on vuodessa monta.

Jos omaa tietokonetta ei vielä ole, se on lukiolaiselle päivittäisenä työvälineenä pakkohankinta, lisäksi muut kurssien tarvikkeet ja kouluvälineet.

Vaikka hankkisi kaiken kierrätettynä, satasilla ei selviä. Lukion aloittamiseen on jostakin kaivettava isohko pesämuna.

Opintotuen nostoa ei ole näköpiirissä, mutta selkeä virhe opiskelukuukausissa on korjattava todellisuutta vastaavaksi: elokuu on toisella asteella oikeasti opiskelu- ja opintotukikuukausi.

Tämän tosiseikan päivittäminen lakiin helpottaa monen opiskelijan taloutta välittömästi.

Elokuu 2013

Kirsi Pehkonen