Päivitystä kiitos!
Uusi ravintola kiinnostaisi, mutta netistä ei löydy sivuja, yhteystietoja saati ruokalistaa.
Koulun kotisivulla toivotetaan tammikuussa iloista alkusyksyä, uusin vuosisuunnitelma on viime vuosikymmeneltä.
Suuryrityksen sivuilla ei ole sanaakaan ikävistä uutisista, jotka pyörivät kaikilla uutiskanavilla.
Kunnan sivusto nimeää yhteyshenkilön, joka lähti talosta jo pari vuotta sitten.
Voi hyvä ihme sentään! Eikö vieläkään ole opittu, nettisivujen on oltava ajan tasalla, aina.
Nettisivujen olemukseen kuuluu ajantasaisuus ja nopeus, niitä on päivitettävä, suunnitelmallisesti ja säännöllisesti. Tiedon on oltava uusinta ja varminta, mitä tarjota on. Mikäli sivuja ei ole tarkoitus päivittää, pitää ne suunnitella niin, etteivät ne näytä vahingossa unohtuneilta: vain ajatonta sisältöä.
Vierailija voi tulkita päivittämättömät nettisivut monella tavalla, yksikään niistä ei ole mairitteleva.
Nettisivuja ei osata käyttää eikä toiminnasta kertoa, tämän päivän tiedonvälitystä ei ymmärretä.
Nettisivuja ei haluta käyttää eikä toiminnasta kertoa kenellekään, syitä voi vain arvailla.
Ollaan välinpitämättömiä, meidän asiat eivät kuulu asiakkaille, toimittajille, oppilaiden vanhemmille jne.
Vanhentuneet nettisivut kertovat myös johtamisen ongelmista. Työnjako, vastuuttaminen, koulutus, työn resurssointi, ostopalvelun hankinta tai mikään niistä ei ole onnistunut. Herää kysymys, onko puljun sisäinen tiedonkulku samassa jamassa?
Hyvällä tiedottamisella totutetaan ihmiset siihen, että meiltä saa aina ajantasaista ja oikeaa tietoa. Se kantaa myös huonojen hetkien yli, tietoa haetaan edelleen tutusta luotettavaksi koetusta paikasta.
Etenkin kielteisen julkisuuden hetkellä kannattaa reagoida nettisivuilla heti, ei vaieta itseään kuoliaaksi. Jos firmasta annetaan julkisuudessa väärä kuva, nettiin oikeaa tietoa esille heti, kiihkoilematta. Sieltä toimittajatkin ensimmäisenä katsovat.
Oma rasituksensa ovat nettisivut, joilla on tietoa, mutta taitavasti piilotettuna. Sisältä päin ongelmia ei tutussa aihepiirissä välttämättä huomaa. Ulkopuolisen ummikon arvio on helppo pyytää ja eksyttävät reitit suoristaa.
Helppokäyttöisistä ja päivitetyistä nettisivuista ei välttämättä tule juuri palautetta, ne ovat käyttäjälle loogiset, siis huomaamattomat. Sivujen omistajalle on iso etu, kun turhat kyselyt ja yhteydenotot jäävät pois.
Toimivilla nettisivuilla myös myydään paremmin, se on sitä asiakasystävällisyyttä ja hyvää palvelua.
Nykymaailma ei siedä tietotyhjiötä. Jos ei asiallista tietoa anneta, tiedontarve täyttyy asiattomalla tiedolla, etenkin netissä, ja nopeasti.
Päivittämättömien nettisivujen omistajan on syytä pysähtyä: haluammeko todella luovuttaa tiedon jakamisen jollekin toiselle taholle, jota ei voi määrätä tai määritellä?
Lokakuu 2013 Kirsi Pehkonen
|