RSS Feed

Sähkönsiirtomaksu kurittaa aurinkosähköä

0

16 marraskuun, 2020 by kirsipeh

Aurinkoa. Kuva Petri Jauhiainen.

Sähkönsiirron kallistuva hinta on lisännyt kiinnostusta aurinkosähköön. Mitä jos laittaisi katolle ilmaista sähköä tuottavat paneelit? Irtautuisi kokonaan sähköverkkoyhtiöstä?

Ei se niin vaan käy. Suurin osa kotien aurinkovoimajärjestelmistä on sähköverkkoon kytkettyjä ja tarvitsee virtaa verkosta toimiakseen. Paneelit eivät riitä kaikkeen kodin energiankulutukseen, ilman akkua ei lainkaan öisin ja talviaikana.

Aurinkopaneelien ansiosta verkosta ostettavat kilowatit painuvat kesällä vähiin. Mutta sähkönsiirtomaksut painottuvat kiinteään kuukausimaksuun, joka ei riipu siirretyn sähkön määrästä. Siirtomaksu pienenee vain kilowattiperusteisen osuuden verran, käytännössä aika vähän. Aurinkosähköllä ei pääse sähköverkon vapaamatkustajaksi, päinvastoin sähkönsiirto muodostaa talouden energiakuluista suhteellisesti suuremman osan.

Aurinkoenergiatalouksille ei siis ole eri sähkönsiirtohinnastoja, kuukausimaksu on sama kuin muillakin. Aurinkopaneelien kannattavuus riippuu myös siitä, minkä sähkönsiirtoyhtiön alueella asustaa.

Mitäpä jos tekisi vertailua. Piirtäisi Suomen kartalle leveyspiiriä noudattelevan viivan ja vertaisi siirtohintoja paikkakunnilla, joissa päivän pituus ja valon määrä on sama. Olisiko aurinkovoimala kannattavampi naapuriverkkoyhtiön alueella?

Eipä sekään niin vaan käy. Ajantasaista sähkönsiirtoyhtiöiden vastuualueita kuvaavaa karttaa ei nimittäin ole saatavilla. Sähköyhtiöiden Energiateollisuus ry:ltä voi tilata maksullisen, mutta vanhentuneen kartan, uutta virallista kuulemma Energiavirastolta odotetaan. Energiavirasto on Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijavirasto, joka määrittää verkkoyhtiöiden vastuualueet ja myöntää verkkoluvat. Sieltä vastataan, että tällä hetkellä ei ole nettikarttaa, jossa näkyisivät kaikkien sähkönjakeluyhtiöiden viralliset vastuualueet sähköisessä muodossa, mutta karttahanke on kyllä vireillä.

No toisaalta, turhapa vertailla, kun vastuualuemonopolin vuoksi siirtoa ei voi kilpailuttaa. Toivottavasti TEM ja Energiavirasto ovat ajan tasalla siirtoyhtiöistä, ilman karttaakin.

Me aurinkopaneelit jo asennuttaneet voimme kiittää itseämme ekologisten pyrkimysten lisäksi siitä, että jos kukaan ei niitä osta, kehitystyö pysähtyy. Jos olisi odotellut vielä viisi vuotta uusia nopeammin itsensä takaisin maksavia versioita, lopulta kustannukset ovat samat kuin nyt tehdyllä, yli kymmenessä vuodessa kuolettuvalla hankinnalla.

Sähköyhtiöt tuskin töikseen kannustavat siirtymään itse tuotettuun energiaan, se sahaisi niiden omaa oksaa. Mutta voisiko lainsäätäjä kannustaa, vaikkapa aurinkovoimatalouksien sähkönsiirtokuluihin vaikuttamalla?

(Savon Sanomat 16.11.2020)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: