RSS Feed

Kysymyksiä

0
Kirjat uudet

Kuva Annika Jauhiainen

Tässä kooste kysymyksistä, joita usein kysytään kouluvierailuilla ja esiintymisissä, ja melko selkeitä vastauksia. Materiaalia saa käyttää esimerkiksi koulun esitelmän tekemiseen.

Esitelmän laatija: muistathan, että suora lainaaminen ei ole asiallista, kerro mieluummin omin sanoin. Jos kuitenkin lainaat tekstiä sellaisenaan, osoita se lainausmerkeillä tai kerro muulla tavoin. Yhteystiedoista löydät sähköpostiosoitteen, voit toki kysyä lisää.

Yläpalkista löydät myös sivun Raakatekstistä julkaisukelpoiseksi. Pitkähkössä artikkelissa kuvaan tekstin muokkausvaihetta: miten tiedostoon ryöpsäytetystä raakatekstistä muokataan lopullinen valmis kirjakäsikirjoitus.

Mutta tässä lyhyemmin kysymyksiä ja vastauksia:

Milloin ryhdyit kirjailijaksi?

Kirjailijaksi ryhtyminen kuulostaa juhlalliselta, mutta oikeastaan kirjailijaksi voidaan kutsua vasta sitten, kun käsikirjoitukset on myös hyväksytty kirjakustantamossa ja julkaistu kirjana. Ensimmäinen kirjani HyväUni julkaistiin 2005. Oikeasti tunnen kirjailijaurani kuitenkin alkaneen vuonna 2011, jolloin julkaistiin nuortenkirjasarjan ensimmäinen osa ja sovittiin jatko-osien kirjoittamisesta.

Olen kirjoittanut monenlaista tekstiä erilaisissa työtehtävissä, joten kynä ja näppäimistö ovat olleet aina ahkerassa käytössä. Kirjankokoisen kirjoittamisen haave alkoi tosissaan tulla todeksi tällä vuosituhannella, kun lapset olivat tarpeeksi isoja. Ensimmäisen kirjakäsikirjoitukseni taisin kuitenkin tehdä noin parikymppisenä, kun olin kesätoimittajana paikallisradiossa ja lastenohjelmaan tarvittiin jatkotarinaa. Missähän se kässäri muuten nyt on? En ole luonnonlahjakkuus, vaan harjoitellut ahkerasti ja oppinut pikkuhiljaa.

Mistä keksit kirjojesi aiheet?

Mielikuvituksesta. Leikin ajatusleikkiä, entä jos..? Mitä jos kävisi niin että..? Mielikuvitus solmii yllättäviä solmuja, joita ei etukäteen osaa itsekään arvata.

Kirjoitan aiheista, jotka kiinnostavat minua muutenkin. Tai ehkä aiheista, joista voisin itse lukea. Vaikka en kirjoita omasta elämästäni, asiat joita olen joskus harrastanut, paikat, joissa olen käynyt tai tapahtumat, joista olen kuullut, saattavat muuntua mukaan tarinoihin. Esimerkiksi lapsuuskodissani jääkiekko oli kaikkien harrastus, joten eipä ihme, että päädyin kirjoittamaan nuortenkirjasarjaa siitä!

Kirjoitatko kynällä vai koneella?

Tietokoneella näpyttelen ja muokkaan tekstiä monta kertaa uudelleen. Paperille saatan tehdä muistiinpanoja ennen kirjoittamista, sen aikana tai melkein valmista käsikirjoitusta muokatessani, se auttaa usein ongelmakohdissa.

Miksi kirjoitit nuortenkirjoja?

Kirjoitin aluksi nuorille kai siksi, että nuorten kirjoissa on useimmiten positiivinen pohjavire ja onnellinen tai ainakin toivoa herättävä loppu. Kammoan kirjoissa opettavaisuutta, sitä koetan kaikin keinoin välttää. Luulenpa, että kovin synkkä synkkyys ei myöskään sovi minulle. Myös aikuisten kirjoissa pyrin leppoisaan tunnelmaan ja iloa tuottavaan tarinaan.

Kirjoitatko muuta kuin kirjoja?

Tosiasiassa olen kirjoittanut hyvin paljon muuta kuin kirjoja. Puolisoni valokuvaaja Petri Jauhiaisen kanssa olemme tehneet valtavan määrän lehtijuttuja ja artikkeleita. Kirjoitan myös kolumneja maakuntalehti Savon Sanomiin, ihan suomeksi, ei savoksi. Nämä hommat ovat olleet todella tehokas kirjoittajakoulu!

Luetko paljon kirjoja?

Kyllä, paljon ja monenlaisia kirjoja, sekä aikuisille, lapsille että nuorille suunnattuja. Luen, koska se on kivaa, jännittävää, hauskuttavaa ja vaikka mitä. Luen ainakin nukkumaan mennessä, mutta myös teekupposen ääressä tai muuten vaan muulloinkin. Kirjoittajalle monenlainen lukeminen on koko ajan opiksi, vähän samoin kuin monipuolinen harjoittelu urheilijalle.

Saako kirjailija hyvää palkkaa?

Ei saa. Kirjailijalle ei kukaan maksa säännöllistä kuukausipalkkaa kirjoittamisesta, vaan tuloja saa kirjojen myynnistä, mutta siitäkin aika vähän. Esimerkiksi kaupassa 30 € maksavasta kirjasta kirjailija saa vain hiukan alle 3 €. Kirjailija voi hakea työskentelyapurahaa esimerkiksi erilaisilta säätiöiltä. Sekään ei ole suuri, eikä sitä saa automaattisesti.
En ole ammatiltani pelkästään kirjailija, se ei elätä. Teen päivätyötä luokanopettajana, ellen ole virkavapaalla kirjoittamassa.

Mitä harrastat?

Lukemista, ruuanlaittoa, puutarhanhoitoa, saunomista ja luonnonvesissä uimista. Liikuntaa, kuten hiihtoa, sauvakävelyä ja vesijumppaa.

Missä asut?

Asun Kuopion Vehmersalmella vanhassa keltaisessa puutalossa puolisoni ja Siro-kissamme kanssa. Kolme tytärtämme asuvat jo poissa kotoa, mutta olemme yhteyksissä useasti viikossa. Kivenheiton päässä pihasaunastamme kulkee kuusikkoon valaistu latu, takapihallamme kasvaa omenapuita. Sama joutsenpari on jo vuosia ruokaillut lammenlahdukassamme.

0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: