Luottamuksen arvoinen
02 maaliskuun, 2021 by kirsipeh
Alakoululaisten kanssa on juuri käsitelty yhteiskuntaopin tunneilla käsitteitä luottamushenkilö ja kunnallisvaalit, sopivasti ennen kevään kuntavaaleja. Keskustelu sanasta luottamushenkilö nostatti paljon ajatuksia.
Luottamushenkilö on ihminen, johon muut ihmiset luottavat, siksi he äänestävät häntä. Hän on luotettava ja tekee ne asiat, mistä on sovittu. Jos hän lupaa jotain, hän pitää lupauksensa. Hän ei kerro muiden asioita toisille. Luottamus tarkoittaa myös sitä, että voi luottaa siihen, että hän toimii aina reilusti ja kohtelee ihmisiä hyvin. Ei puhu rumasti tai puhu selän takana pahaa. Hän on luottamuksen arvoinen ja rehellinen.
Luottamushenkilö voi olla nainen tai mies tai joku muu, sillä ei ole merkitystä, pääasia että on luottamus. Luottamushenkilö on sellainen, jonka haltuun voi luottaa meidän yhteiset rahat, jotka veroilla kerätään. Hän tekee asioita kaikkien ihmisten puolesta eikä ajattele vain itsensä tai omien kavereidensa etuja.
Seuraavaksi luokassa katsottiin haastattelu nuoresta kunnanvaltuutetusta, joka painotti yhteistyökyvyn ja kommunikaation tärkeyttä. Nämä kaksi toisilleen läheistä taitoa huomattiin tutuiksi arkisessa koulutyössä, mitäpä opiskelusta tai vaikka ryhmätöistä muuten tulisi.
Kommunikaatio tarkoittaa keskustelemista ja yhteyden pitämistä muiden kanssa. Kun on hyvä yhteistyökyky ja osaa kommunikoida, niin osaa sanoa oman mielipiteensä ja kuunnella toisia, eikä vain puhua päälle. Kuuntelee toisia niin, että yrittää ymmärtää heidän mielipidettään, vaikka olisi eri mieltä. Jos ei tiedä tai ymmärrä jotain, niin älyää kysyä. Jos häneltä kysytään jotain, hän vastaa reilusti, ei pelleile tai kiusaa. Hän osaa neuvotella ja miettiä, mikä olisi kaikkien kannalta parasta. Osaa sopia vaikeitakin asioita ja haluaa sopia eikä riidellä. Osaa työskennellä kaikkien kanssa. Kirjoittaa selkeästi, niin että muut ymmärtävät, mitä hän tarkoittaa.
Haastateltu valtuutettu korosti myös kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Se tarkoittaa, että asioista pitää ensin sopia, ja päätösten toteutus vie aikaa, kun pitää myös suunnitella kaikki kunnolla. Kaikkea ei voi tehdä kerralla.
Alakoululaisten odotukset luottamushenkilöille ovat varsin päteviä. Ne täyttämällä voi vilpittömästi asettua vaaleissa ehdolle ja aikanaan toteuttaa luottamustehtäväänsä.
(Savon Sanomat helmikuu 2021)
Category Blogi | Tags:
Vastaa