RSS Feed

Oppiminen koulun ulkopuolella loppuu

0

10 marraskuun, 2019 by kirsipeh

Apulaisoikeusasiamies linjasi, ettei kouluissa saa järjestää teemapäiviä, joissa on maksullisia vaihtoehtoja. Perusopetuksen on oltava maksutonta ja osallistumisen opetukseen yhdenvertaista: koulussa ei pidä luoda näennäisesti yhdenvertaisia käytäntöjä, jotka tosiasiassa lisäävät epätasa-arvoa.

Ilmaisiinkin tapahtumiin bussikyyti maksaa. Kuva Petri Jauhiainen.

Mihin rahaa on oppilailta kerätty?

Teatteri-, elokuva- ja konserttilippuihin, pääsymaksuja näyttelyihin tai vaikka Puijon torniin. Liikuntapäivinä välinevuokraan ja hissilippuun, keila- tai jäähallimaksuun. Jos kävellen ei pääse, bussikyyti maksaa joka kerta.

Miksei näitä makseta koulun rahoista?

Koska kuntien ja koulujen budjetit ovat todella tiukat. Joka sentti harkitaan tarkkaan arkiseen koulutyöhön. Esimerkiksi teatterilippu ja kyyti maksaa yhden oppikirjan verran per oppilas. Kun edes oppikirjoja ei ole vara ostaa, ei varmasti teatteriakaan.

Käytännössä peruskoulu on hivuttautunut osittain maksulliseksi, nimenomaan koulun ulkopuolisen opetuksen suhteen.

Tarviiko ylipäätään järjestää oppimista muualla kuin koululla?

Sitä korostetaan uudessa opetussuunnitelmassa, joka velvoittaa kouluja. Kulttuuriin, liikuntaan, historiaan ja ympäristöön tutustuminen ovat nimenomaan oppia oikeaa elämää varten.

Tehty linjamuutos voi kuitenkin pahentaa lasten eriarvoisuutta. Koulun mukana lapsi on päässyt pienellä kustannuksella tutustumaan liikuntalajeihin, kulttuuriin ja tapahtumiin, joihin perheen varat, taidot ja aika eivät riitä. Jatkossa eivät pääse. Kuten muuan äiti laskettelupäivää kiitteli: lapsi oppi perusteet ja pääsee nyt kaveripiirin kanssa rinteeseen. Pieni asia, iso vaikutus.

Linjauksen mukaan kunnan tulee osoittaa riittävät resurssit opetukseen myös koulun ulkopuolella. Se oletus on naiivia toiveajattelua. Päinvastoin, määrärahat niukkenevat yhä. Jossakin oppilaat myyvät sukkaa ja keksiä, mutta onko sekään asiallinen keino opetuksen rahoitukseen?

Jatkossa koululaiskonsertit, -elokuvanäytökset, -teatterit ja liikuntakokeilut loppuvat. Etenkin kulttuurialalta katoaa työpaikkoja, tarjonta supistuu. Kaupunkikouluista voi kävellä ilmaiskohteisiin, maaseudun ja lähiöiden oppilaat menettävät nekin.

Silti on pakko todeta: apulaisoikeuskanslerin perustelut ovat aivan oikeat. Lopputulema vain on oppilaiden sekä kulttuuri- ja liikuntatoimijoiden kannalta kylmäävä.

Peruskoulu on jatkossa oikeasti maksuton. Samalla sen anti kutistuu pysyvästi. Ilman rahaa ei muuta ratkaisua ole.

(Savon Sanomat 8.11.2019)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: