Pääsykokeisiin pänttääminen hyötykäyttöön
02 lokakuun, 2019 by kirsipeh
Yliopistojen opiskelijavalinnat teettävät paljon työtä, sekä hakijoille että tarkastamisessa. Kun kovin moni ei pääse sisään, se valtava työ jää turhaksi.
Osa opiskelijoista otetaan yliopistoon suoraan ylioppilastodistuksella, mutta monien heistäkin on varulta päntättävä pääsykokeisiin. Huippupapereilla ei tarvitse, mistä on seurannut uusi pulma: hakija ei ennalta tutustu alaan pääsykoemateriaalia opiskelemalla. Vasta opintojen alettua aukenee, oliko se sitä mitä hän odotti. Silloin on myöhäistä katua, opiskelupaikka on otettu vastaan ja ensikertalaishakijan etukin menetetty.
Toisaalta on huomattu, että monet todistuksella valitut eivät tunne edes alansa peruskäsitteitä. Aiemmin pääsykokeen vaatimukset takasivat sen. Aloilla, joilla pääsykoe testaa nykyään vain lukion oppimäärää, tieteenalan perusteiden puute voi vaivata kaikkia opiskelijoita.
Tähän uudenlaiseen osaamisaukkoon on mietittävä korjauksia, kuten ylimääräisiä alkuvaiheen peruskursseja. Tai yliopisto-opetuksen on alettava aiempaa useammin alkeista.
Näitä pulmia voitaisiin helpottaa ilman kummoisia lisäkuluja.
Yliopiston pääsykoe palautetaan sisältämään hakualan perusteita siten, että koemateriaali vastaa esimerkiksi viiden opintopisteen kurssia.
Parhaiten menestyneet pääsevät yliopistoon, totta kai. Mutta myös kaikki kurssin hyväksyttävällä tasolla suorittaneet saavat siitä itselleen avoimen yliopiston opintopisteet. Jokaiset pääsykoevastaukset kun on joka tapauksessa arvioitava, lisätyötä yliopistoille ei juuri koidu.
Niinpä riittävän hyvällä suorituksella hakija saa opintopisteitä, joita voi jatkossa hyödyntää millä tahansa alalla esimerkiksi vapaavalintaisena tutkinnon osana, niin kuin avoimen yliopiston opintoja nytkin voi. Samalla hakija saa jo ensimmäisen askeleen opiskelupaikan tavoitteluun avoimien opintojen väylän kautta.
Suoraan yo-arvosanoilla valitut opiskelijat taas suorittavat opintojen alussa pääsykoemateriaalin kanssa samansisältöisen kurssin, elleivät käyneet sitä jo pääsykokeissa läpäisemässä. Tällöin yliopistossa aloittavien opetus voidaan aloittaa samalta varmistetutulta perustasolta.
Joihinkin yliopistoihin kaikille ilmaiset MOOC-kurssit (Massive Online Open Course) jo ovat yksi väylä sisälle. Miksei pääsykokeita kauttaaltaan muovata opintosuorituksiksi? Siten hyväksyttäisiin hyötykäyttöön sekä hakijoiden että opiskelijavalinnan työpanos.
(Savon Sanomat 2.10.2019)
Category Blogi | Tags:
Vastaa