RSS Feed

Mitä soveltuvuustesti mittaa?

0

1 maaliskuun, 2017 by kirsipeh

Kevät on opiskelupaikanhakuaikaa. Monet pääsykokeet sisältävät soveltuvuustestejä: haastattelua tai ryhmäkeskustelua, myös kirjallisia psykologisia testejä käytetään.

Pidän siitä, kun muta pursuaa varpaideni välistä.
Juhlissa haluan olla niiden keskipisteenä.
Pelkään nähdessäni kyyn.
Joskus minun tekee mieli lyödä jotakuta.
Voisin katsella veden liplatusta tunteja.
Valitsen pukeutumiseni sääni mukaan.

Vastaa kyllä tai ei, sopiiko lause sinuun.

Ei mikään netin höpötesti, vaan otteita yliopiston luokanopettajahaun kirjallisesta psykologisesta testistä.

Yliopistoilla lienee asiantuntemus testeihinsä. Mutta hämmentynyt hakija miettii, mitä testi mittaa. Karsiiko tosiaan soveltumattomat vai etsiikö tietynlaisia persoonia? Mitä soveltuvuus oikeastaan tarkoittaa?

Jokainen yliopisto päättää itse valintakriteerinsä. Hakuohjeissa hakijalle ei kuitenkaan kerrota, millaisia ominaisuuksia kuhunkin koulutukseen haetaan. Käytännössä yhtäällä samaan koulutusohjelmaan voidaan valikoida ulospäin suuntautuvia, räväköitä persoonia, toisaalla keskustelevia, tutkivan otteen opiskelijoita. Mutta se ei ole avointa tietoa.

Ehkei kannata kertoa, mitä ominaisuuksia haetaan, etteivät hakijat vastaisi sen mukaisesti? Mutta eikö pääsykoetestien pidä olla niin luotettavia, ettei niissä mitenkään voi fuulata?

Tosin kyllä niissä nytkin voi. Osa hakijoista ostaa rahalla tietoa ja harjoitusta myös haastattelutilanteisiin ja kirjallisiin testeihin maksullisilla valmennuskursseilla. Usein ko. yliopiston ex-opiskelijat, jopa sinne työsuhteessa olleet, opastavat niissä vastaamiseen.

Mitä soveltuvuuskoe tai testaus silloin mittaa? Lähinnä miten hyvin kurssilaiset on sparrattu.

Onko tämä lumityöntekijä läpäissyt soveltuvuustestin?

Jos yliopistot reilusti kertoisivat, millaisia persoonia koulutuksiinsa haluavat, hakijat osaisivat hakea itselleen sopivaan. Koska soveltuvuutta ei tarkemmin avata, rannalle voi jäädä, jos hakee väärään yliopistoon.

Tuhannet hakijat on karsittava jotenkin. Mutta soveltuvuustestit, etenkään psykologiset testit, eivät ole ongelmattomia.

Sisäänpääsyperusteet eivät ole kaikille avoimia. Rahalla saa tietoa tiskin alta. Testien laatijat määrittelevät ihmistyypit, jotka tiettyjä ammatteja jatkossa hoitavat. Toivottavasti ne ovat oikeassa.

Soveltuvuus on käsitteenä ympäripyöreä, eikä sitä hakukriteereissä määritellä. Jos sitä pystytään mittaamaan, on se pystyttävä myös sanallisesti kuvaamaan.

(Savon Sanomat 1.3.2017)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: