RSS Feed

Julkkariproblematiikkaa

0

11 elokuun, 2015 by kirsipeh

Kirja ilmestyy, pidetäänkö sille julkistamistilaisuus vai ei?

Useimmiten ei, ei ainakaan julkisesti suurelle yleisölle. Pienessä lähipiirissä tai kollegoiden kesken voidaan maljat nostaa, mutta suureelliset julkistamistapahtumat räiskyvine salamavaloineen ja kuohupullon poksahduksineen ovat lähinnä leffakuvitelmaa.

Tähtikirjailijoille kustantamot voivat järjestää julkkareita, tosin nekin enemmän tiedotustilaisuuksina. Mutta yleensä juhlistaminen on kirjailijan itsensä tahdosta, viitseliäisyydestä ja rahallisesta panostuksesta kiinni, vaikka kustantamo hieman kuluissa tukisikin.

Ketä varten julkkareita järjestäisi? Vakiolukijat, fanit, ihailijat – harva vaivaantuu erikseen paikalle julkistamistilaisuuteen. Suku joko huomioi tai jättää huomiotta kirjan ilmestymisen, aivan julkkareiden järjestämisestä riippumatta. Media ei saavu rivikirjailijoiden tilaisuuksiin, mikä on jutunteon kannalta ymmärrettävää: kirjailijan saa paljon paremmin haastatettua omassa rauhassaan, jos ylipäänsä haastatetaan. Jos kirjan ilmestyminen on syystä tai toisesta tapaus sinänsä, silloin toki itse julkistamistilaisuudestakin voi uutista syntyä.

Teatterissa tai tanssissa ensi-ilta on tapaus, musiikkialalla levyn ilmestyminen noteerataan laajasti, julkistamiskeikkakin usein järjestetään. Kirjan julkistamistapahtumalle tai -juhlalle ei ole samanlaisia perinteitä, vaikka aihetta juhlaan olisi. Monen vuoden työ on lopulta saatu kansien väliin, teos on valmis lukijoiden koettavaksi.

Tämän vuoden aikana minulta ilmestyy kolme eri kirjaa, kaikki erilaisia, eri genreä, eri kustantamoilta. Nuorten kirja Voittolaukaus lipui markkinoille heinäkuussa ilman sen kummempia juhlallisuuksia, nuortenkirjasarjan viidentenä ja viimeisenä osana. Myöhemmin syksyllä on tulossa kertomuskokoelma.

Nyt elokuussa ilmestyy rikosromaani Karhuvaaran uhri, ensimmäiseni siinä lajissa. Alun perin ajattelin, ettei senkään julkistamisessa sen kummempaa. Mutta.

Kirjoittamisopintojen kirjoittajaystävät kyselivät että milloinkas..? Heräili itsellänikin ajatus, että pitäisikö kuitenkin kerran elämässä oikeat julkkarit..? Varovasti kyselin mahdollisuuksia muutamasta paikasta ja ajankohdasta, iskusanoina edullisuus (=ilmaisuus), pienimuotoisuus, kaikille avoimuus. Kuinkas kävikään?

Palikat alkoivat liikahdella, vinkkejä ja apuja putkahteli ja nyt ollaan tässä: Karhuvaaran uhrin julkistamistilaisuus on Kuopion kaupunginkirjaston juhlasalissa perjantaina 28.8. klo 18.15 – 19, osana Kuopio juhlii -tapahtuman ohjelmaa.

Hui. Glups. Mutta ken leikkiin ryhtyy…..

 

Skannattu tiedote


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: