RSS Feed

Käsikirjoituksesta kirjaksi, Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään?

0

2 lokakuun, 2018 by kirsipeh

Nyt se on ilmestynyt, tietokirja Käsikirjoituksesta kirjaksi, Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään?

Että saattaa odottavan aika olla pitkä, mutta voi tätä riemua, helpotusta ja sydämentykytystä, kun odotus lopulta palkitaan.

Kirjanilmestymiskahvit. Ja karkit.

Kirjassa yksitoista kirjailijaa kertoo työskentelytavoistaan sekä suhtautumisestaan oman tekstin muokkaamiseen. Kukin kirjailija valottaa kirjailijan työtä myös hiukan eri näkövinkkelistä: Tapani Bagge suunnittelun merkitystä, Tatu Kokko livekirjoittamista, Niina Hakalahti kirjoittajien ohjaamista, Jasu Rinneoja selkokirjoittamista, Anneli Kanto ja Antti Heikkinen kertovat draaman vaikutuksesta kirjoittamiseensa ja niin edelleen.

Ensiselailulla kirjasta ei löytynyt painovirhepirulaisia (vielä). Mutta ilokseni huomaan, että kun aikaa on nyt ehtinyt kulua tekstin työstämisestä ja ns. nostojen valikoinnista, monet niistä ovat sinällään ja aivan aiheyhteydestä irrotettuinakin pieniä helmiä kirjoittajalle. Esimerkiksi nämä:

”Hyvät keskeytykset ovat oivalluksen paikkoja.” Anne Leinonen.

”Kirjailija voi käyttää hyväkseen muiden ääniä.” Mikko Rimminen.

”Rakenneratkaisut toimivat, jos lukija ei kiinnitä niihin huomiota.” Anneli Kanto.

”Runo ei suvaitse selittelyä.” Jukka Itkonen.

”Yleensä löytää jotain sellaista, mitä ei odottanut.” Sirpa Kähkönen.

Ja niin edelleen.

Poimin kirjaan valikoiman erilaisia lähestymistapoja ja työmenetelmiä, mutta haastattelut sinänsä olivat toki paljon laajempia. Haastateltavat olivat ihailtavan avoimia, valmiita pohtimaan omaa kirjoittamistaan ja sanallistamaan sellaisiakin ilmiöitä, joita ei kumpikaan, haastateltava tai haastattelija, ollut osannut osannut etukäteen odottaa.

Kokemus oli kirjan kirjoittajallekin hyvin rohkaiseva: yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kirjoittaa ei ole, eikä sellaista tarvitse edes hakea. Jokainen löytää tyylinsä kirjoittamalla, mitenkäs muuten, mutta vauhtia saa myös keskustelemalla ja lukemalla toisten työskentelystä. Ja tottakai samalla kirjailijalla voi olla useita eri työskentelymenetelmiä, joista voi tarpeen mukaan valita sopivimman.

Edelleen liitän kirjan mukaan varoituksen: saattaa aiheuttaa vakavaa tarvetta lukea ja kirjoittaa..!

Saatavana myös Reuna Kustantamon verkkokaupassa täällä.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: