RSS Feed

Kesäkissanottajan kootut selitykset

0

11 kesäkuun, 2019 by kirsipeh

Voi kyllä kesäkissan ottamiselle on perusteluja.

Ensinnäkin kissanpentuja on Suomessa ihan liikaa, johonkin ne on kaikki sijoitettava. Toisekseen kissa kuuluu maalaiselämään. Misuliini istuu mökkimaisemaan yhtä hyvin kuin grilli ja laituri.

Lapsille tekee hyvää saada leikkiä ja hoidella kissiä, oppivat siinä vastuuta. Ja näkemään mikä sattuu ja miten eläin voi mennä rikki. Samalla oppivat terveesti luopumaan, eihän elämässä mikään suhde ole pysyvä. Parempi opetella se jo nuorena, eipä tee vanhempana niin kipeää.

Ei suinkaan kesäkissa vaan rakastettu perheenjäsen.

Hyvällä tuurilla poikanen oppii jo kesällä metsästämään mökkipihan hiiret ja myyrät. Tehokkuus kasvaa huimasti, kun sitä pitää välillä hiukkasen nälässä. Sitä paitsi sopivan nälkäinen kissa oppii kyllä syömään ruuantähteitäkin, ekologista jos mikä.

Kun kissanpentujen kasvattaja kysyy, onko kisu tulossa pysyväksi perheenjäseneksi, se on vain läppä. Pakkohan sen on kysyä, vaikkei sillä niin väliä oikeasti ole. Pääasia, että pennut kelpaavat jonnekin, eikä niitä tarvitse väkisin tyrkyttää tai kuskata mihinkään. Varsinkin kun rokotukset ja madotukset ja ostoruuat joka kissalle tulisivat hemmetin kalliiksi.

Kissat on tarkoitettu elämään maalla, etenkin maaseudulla syntyneet maatiaiskissat. Kyllä siellä pärjää, ei niitä räntäsateet tai 30 asteen pakkaset hetkauta. Kyllä ne osaa etsiä itselleen uuden kodin vaikka 10 kilometrin erämaataipaleen päästä.

Ja jos sattuu keväällä mökin kuistin alta löytymään kalutut kissanluut, niin niistähän voi lapset askarrella vaikka sellaisia hauskoja mökkeilyesineitä, tuulikelloja ja unisieppareita. Hyvin nukuttaa, kun edelliskesän kissanen vahtii luisena unia.

Paitsi että ei kai näitä selityksiä taida juuri kukaan julkisesti ääneen päästellä? Kesäkissan ottamiselle ei ole yhtään hyväksyttävää selitystä.

Kissoja hylätään toki ympäri vuoden, ei vain syksyn tullen. Mitä mahtoi ajatella sekin kissankuskaaja, joka jätti pentueen metsäautotien poskeen marraskuussa? Kyllä ne selvii, kettu hoitelee ongelman, antaa luonnon päättää?

Älä ota kesäkissaa. Jos kaipaat mökille ylimääräistä hupia, kutsu vieraita, hanki oikea lelu, lue kirjaa, panosta tarjoiluun. Mikään niistä ei jää syksyllä raapimaan kuononpää kuurassa ovea ihmetellen, missä kaikki ovat, miukumaan läheisyyden, ravinnon ja lämpimän turvallisen nukkumapaikan perään.

(Savon Sanomat 11.6.2019)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: