RSS Feed

Kirja saa tietysti myös viihdyttää

0

10 toukokuun, 2021 by kirsipeh

Silmiin osui asiantuntijan neuvo aikuisena lukuharrastusta aloittelevalle. Että ei heti vaikeimpia klassikoita, ja onhan myös tietokirjoja ja elämäkertoja joka makuun. Ilmeisin aloittelijan vaihtoehto oli neuvoista unohtunut, nimittäin viihdekirjallisuus. Kun kirja on helppolukuinen ja sen seurassa viihtyy, lukuinnostus viriää itsestään.

Viihdekirjallisuudella tarkoitetaan yleensä vastakohtaa laatukirjallisuudelle, siis silkkaa kepoista viihdettä kuten romantiikkaa, jännäreitä, seikkailua ja huumoria. Millaista nautinnollinen viihdekirjallisuus sitten on? Tietysti viihdyttävää: kieli sujuvaa, miljööt eloisia, tapahtumat vauhdikkaita, osin ennalta arvattavia, osin yllättäviä, loppuratkaisut tyydyttäviä. Henkilöhahmot ymmärrettäviä, samastuttavia, joskus stereotyyppisiäkin. Monet hahmoihin liitetyt ennakkoluulot ovat tosin turhia – kotimaisessa romanttisessa kirjallisuudessa naishahmot eivät typisty avuttomiksi prinssiä odottaviksi neidoiksi, vaan ovat itsestään vahvuutta löytäviä naisia, jotka ryhtyvät parisuhteeseenkin vain omilla ehdoillaan. Jännäreiden poliisit eivät kaikki ole machoja, eivätkä seikkailijat salskeita nuorukaisia.

TV-kanavien viihdeohjelmat näkyvät mediassa, on palkintogaaloja ja tekijöiden ammattitaitoa kiitellään, elokuvallekin viihdyttävyys on hyve. Kirjallisuudessa ilmeisesti ei. Ehkä kuvitellaan, että viihdekirja syntyy keneltä vaan? Tosiasiassa sekin on ammattilaisten hommaa. Helposti luettava ei tarkoita hutaisten kirjoitettua, usein juuri päinvastoin.

Korkeakirjallisuus ja viihdekirjallisuus mielletään helposti toisensa poissulkeviksi. Luet joko tai, mutta et sekä että. Aivan suotta. Miksi kaikilla maailman kirjoilla pitäisi olla yleviä tavoitteita, eikö viihtyminen riitä syyksi lukea?

Lukemiseen voi suhtautua kuin ravintoon. Joskus on oikea hetki gourmet-aterialle tai eksoottisille kokeiluille, toisinaan nälän tyydyttää parhaiten tuttu maukas makaronilaatikko. On rikkautta voida valita erilaista luettavaa erilaiseen lukunälkään.

Kirjan äärellä viihtyminen on upeaa. Saa rentoutua, ilahtua, jännittää tai unohtaa kaiken muun, pysähtyä uuden äärelle, omaan tahtiin.

Eilen moni äiti ja mummi sai toivottuna lahjana kirjan. Lahjan kruunaa ikioma lukurauha. Anna siis äidille aikaa uppoutua kirjan maailmaan, viihtyä hyvällä omallatunnolla.

(Savon Sanomat 10.5.2021)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: