RSS Feed

Kirjakantissa on särmää

0

22 marraskuun, 2015 by kirsipeh

20151120_163213Kuluneena viikonloppuna Kuopiossa kokoonnuttiin kirjojen ja kirjallisuuden ääreen Kirjakantti-tapahtumassa teemalla  Sanarkiaa – Kirjallisuus muuttaa maailmaa.

Kirjakantti eroaa suurista kaupallisista kirjallisuustapahtumista mm. intiimin tunnelmansa vuoksi. Tapahtumat ovat ilmaisia, tapahtumapaikat riittävän pieniä, jotta yleisö ja kirjailijat pääsevät lähelle toisiaan, aivan konkreettisesti.

Kirjailijakeskusteluissa ja -haastatteluissa yleisö kysyy, kommentoi ja kyseenalaistaa, siis käytännössä toteuttaa sananvapautta oikealla tavalla: asiallisesti, toinen ihminen huomioon ottaen, mutta tarvittaessa kriittisesti.

VB-keskus 21.11., paneeli sananvapaudesta.

VB-keskus 21.11., paneeli sananvapaudesta.

Kirjakantin ohjelma julkistetaan melko myöhään, joten kirjallisuuden ystäviä pidetään jännityksessä… Ehkä juuri tämän ansiosta Kirjakantissa voidaan notkeasti tarttua ajankohtaisiin puheenaiheisiin.

Lauantai-iltapäivänä VB-keskus oli ääriään myöten täynnä Suomen PEN:in sananvapausseminaarissa, jossa kysyttiin Vapautta vai vihanlietsontaa? Sananvapaus yhteiskunnallisena ilmiönä. Suomen PEN:in puheenjohtaja kirjailija Sirpa Kähkönen luotsasi panelistit ja osallistuvan yleisön kiihkeään ja ajatuksia herättävään keskusteluun.

Savonia-ehdokkaat 2015.

Savonia-ehdokkaat 2015.

Kirjakantin kohokohtia oli tietysti myös Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiden julkistus perjantai-illan avajaisissa.

Lauantain kirjailijakeskustelut ja -haastattelut toivat uutta pohdittavaa myös haastateltaville ja haastattelijoille – kiitos antoisasta keskustelusta henkilöhahmojen synnystä ja olemuksesta kirjailijat Maarit Verronen ja Mikko Rimminen.

Kirjakantin sunnuntai on lasten. Olisipa hauska olla kärpäsenä katossa Kuvakukossa, jossa puuhataan päivä Me Rosvolat- kirjasarjan innoittamina, mutta keski-ikäiselle kirjanystävälle jo perjantai ja lauantai antoivat sulateltavaa pitkäksi aikaa.

Kirjakantissa on särmää. Tapaamisiin taas ensi vuonna.

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: