RSS Feed

Laatikollinen kirjoja

0

4 heinäkuun, 2014 by kirsipeh

Laatikko on nostettu pöydän alta pöydän päälle.

Laatikko on nostettu pöydän alta pöydän päälle.

Posti-Pekka toi kotiovelle asti pienen pahvilaatikon. Siinä oli kirjoja. Ketjukaverit, kirjoittajana joku Kirsi Pehkonen, kustantajana Karisto. Se oli yllätys, sillä odotin pakettia saapuvaksi vasta parin viikon kuluttua.

Sitä on suunniteltu, naputeltu, väännelty ja käännelty, ja siinä se nyt on, kovien kansien välissä. Seuraa välittömästi suihketta, säihkettä, kuplajuomaa ja riemunkiljahduksia? No ei, työnsin avatun laatikon yöksi pöydän alle odottelemaan, että sielu ehtisi samaan aikatauluun paketin ilmaantumisen kanssa.

Tunnetilat valmiin kirjan äärellä eivät tosiaan ole yksioikoisia. Toisaalta iloa ja helpotusta: nysse on vihdoin siinä ja homma paketissa! Toisaalta haikeutta: nysse on siinä ja homma paketissa. Toisaalta kauhua: nysse on siinä ja homma paketissa, mitään ei ole tehtävissä. Ja lisää häpeänsekaista kauhistusta: nysse on siinä ja joku voi sen lukea!

Ja sitten on tämä julkkarikysymys… Päinvastoin kuin usein luullaan, läheskään kaikille kirjoille ei järjestetä julkistamistilaisuuksia, ei fanfaareja, ei tarjoilua, ei puheita eikä salamavalonvälähdyksiä. Eip, usein kirjat ilmaantuvat kauppoihin ja kirjastoihin ilman sen kummempää älämölöä. Kustantamot toki järjestävät suurien kirjailijatähtien kirjoille näyttävät julkkarit, julkisuus tuo myyntiä. Mutta usein rivikirjallisuudessa julkkarit järkkää kirjalija itse, jos järkkää. Joku tarjoaa grillimakkarat perheen kesken, joku nostaa lasillisen muiden kirjoittajien kanssa, joku kokoaa lämminhenkisen yleisön kirjastolle, kukin tavallaan.

En ole järjestänyt julkkareita tässä nuortenkirjasarjassa. Kenelle järkkäisin, missä, milloin ja miksi? Äiti ja isä onnittelevat muutenkin, samoin puoliso ja perhe. Mutta nuortenkirjojen varsinainen lukijayleisö ei käy julkkareilla. Jääkiekkoaiheinen kirja ei kesällä löydä sopivaa miljöötä ilmiintymiselle. Ketä julkkareihin kutsuisi, kuka tulisi, ketä oikeasti kiinnostaa?

Ai media ja lehdet? No ei, ellei ole merkittävä kirjailija tai erityistä kiinnostusta herättävä teos. Nuortenkirjasarjan neljäs osa ei ole.

Oho, kuulostaa siltä, että valitan – ei ollut tarkoitus. Tarkoitus on kirjoittaa rehellisesti, vaikka kieltämättä tästä aiheesta vähän vaikealta tuntuu tehdä niin.

Pieni kuplajuoma, kilistys ja herkkuateria juhlistetaan kyllä kotiväen kesken, siitä taas kohti uusia kirjoitushaasteita. Kyllä vielä joku päivä ne julkkaritkin on järjestettävä, ihan kokemuksen vuoksi. Jos ei tänä kesänä, jos ei tässä kirjasarjassa, niin toivon mukaan muutakin vielä painoon joskus menee.

Hei jippii! Pöydän alla oli laatikollinen juuri ilmestyneitä kirjoja!!!


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: