RSS Feed

Lähtölista

0

8 maaliskuun, 2013 by kirsipeh

Yhteishaku on juuri päättynyt, tuhannet nuoret hakivat suuntaa elämälleen. Monilla on edessä muutto kotoa.

Vanhempien päivittäinen huolenpito loppuu ja nuoren on itse pyöritettävä arkeaan. Tarvitaan taitoja, joita ei opi koulussa eikä netissä, vaan jotka opetellaan kotona, vanhempien opastuksella.

On osattava herätä omatoimisesti. Huolehdittava perussiisteydestä: harjataan hampaat aamuin illoin, käydään pesulla, puetaan puhdasta ylle, vaihdetaan petivaatteet, pestään pyykkiä.

On osattava tiskata, siivota ja pitää järjestystä yllä, imuroida ja ymmärtää, että on imuroitava säännöllisesti.

On rohjettava ihan itse pestä vessanpönttö. On tiedettävä, kenen kuuluu poistaa pöntöstä kakkaraidat: raidoittajan itse, aina ja kaikkialla.

On tajuttava viedä roskat, ajoissa ja oikeaan paikkaan, ohjeiden mukaan lajitellen.

On käytävä kaupassa, löydettävä etsimänsä, vertailtava hintoja, ostettava kaikki tarpeellinen vessapaperista ruisleipään, osattava varautua huomiseen ja pyhäpäiväänkin. Pitää ymmärtää, mitä mikäkin suunnilleen saa maksaa.

On osattava tehdä perusruokia ja lukea yksinkertaisia reseptejä, mikä ei tarkoita mikropitsan lämmittämistä.

Hygieniapassin suorittaminen olisi kaikille hyväksi. Tietäisi, miten ruoka-aineita säilytetään niin, että ne myös säilyvät, ja ruokaa laitetaan niin, ettei terveysvahinkoja tule. Ei leikkaa raakaa kalaa ja vihersalaattia samalla pesemättömällä veitsellä eikä jätä keittoa yöksi pöydälle.

On huolehdittava omista rahoista, ja ne riittävät koko kuukauden. On osattava maksaa pankkikortilla, käyttää automaattia ja nettipankkia.

On syytä ymmärtää, mistä asumismenot koostuvat: vuokra, vesi, sähkö, netti jne. Jos kaikki hoituu kotiväen kukkarosta ilman tietoa todellisista kuluista, voi vanhempien piikki jäädä auki loppuelämäksi.

On hyväksyttävä, että myös ne hommat on tehtävä, jotka eivät huvita tai kiinnosta. Eivätkä ikävät homma häviä lykkäämällä.

On iso karhunpalvelus nuorelle, jos kotona ei ole vaadittu ja opastettu kotitöiden tekemiseen. Teoriassa ollaan tasa-arvoisia, mutta pojilta osallistumista kotitöihin vaaditaan yhä selvästi vähemmän kuin tytöiltä. Ja se näkyy ongelmina.

On kova pala mielenterveydelle, kun äkkiä pitäisi hallita monenlaista ja osata tarttua toimeen. Pojat syrjäytyvät useammin.

Parisuhdemarkkinoilla arkitaidoton nuori on heikoilla.

Eniten parisuhteissa riidellään kotitöistä. Vanhempien on turha luulla, että nuorelle löytyy kumppani, joka hoitaa kaikki aikuisten hommat. Ei onnistu. On kyettävä tasapuoliseen ja tasa-arvoiseen suhteeseen ja työnjakoon, muuten ajavat toiset kumppaniehdokkaat kirkkaasti ohi, ennemmin tai myöhemmin.

Neuvoja ja apua kotoa annetaan vielä pitkään. Kotihommien hallinta on kuitenkin hyvä eväs mielenterveyteen, parisuhteeseen ja elämäniloon.

Joko on aika laittaa nuoren lähtölista jääkaapin oveen, taito kerrallaan rastitettavaksi?

Maaliskuu 2013


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: