RSS Feed

Liikunta ratkaisee ongelmasi?

0

27 tammikuun, 2018 by kirsipeh

Potkurointi on hyvää ajatteluliikuntaa.

Kansaa kannustetaan liikkumaan muistuttamalla, kuinka terve fysiikka ja virkistynyt sielu parantavat elämänlaatua. Ne ovatkin loistavia syitä kipaista liikkeelle, mutta muuan hyöty on jäänyt vähälle huomiolle: liikunta auttaa ratkomaan elämän pieniä ja suuria ongelmia.

Monet kirjailijat selviytyvät kirjoittamisen ongelmista liikkumalla. Kun teksti ei luista tai tulee pattitilanne, on aika lähteä liikkeelle.

Parhaiten ajattelua stimuloi sopivasti hengästyttävä yksitoikkoinen liikunta, kuten koiranulkoilutus, sauvakävely, hiihto, hölkkä tai vaikka haravointi. Kun osa aivoista pyörittää liikkumiseen tarvittavia rattaita, muutkin rattaat rasvautuvat vauhtiin.

Joku antaa ajatusten harhailla päämäärättömästi omia latujaan, toinen muotoilee lenkille lähtiessään ajattelulle selkeän päämäärän. Keho tekee liikuntatyötä, aivot ja alitajunta työstävät omiaan. Ja kas: lenkin edetessä mieli alkaa tuottaa uusia ajatuskulkuja.

Monilla on lenkkitakin taskussa pieni muistikirja tai puhelin. On myös meitä, jotka eivät koskaan muista ottaa muistiinpanovälineitä mukaansa. Silloin on keksittävä iskusanoja muistuttamaan mitä merkillisemmistä ajatusrakennelmista. Jotta apusanat eivät ehdi haihtua mielestä, niitä on toisteltava, puoli- tai kokoääneen. Vastaantulija tai ohihiihtäjä saa toisinaan kummastella, kuinka kirjailija pipo korvilla jupisee itsekseen ”kumisaapas, raparperi, pinkit pikkukengät…”. Ja kotona on rynnättävä ovenkarmit kaulassa tietokoneen ääreen.

Ajatteluliikunta voi toki olla muutakin kuin yksikseen lenkkeilyä. Liikkua voi myös kaverin kanssa, yhteinen kävelylenkki se vasta ajatuksia nostattaakin.

Musiikillinen ryhmäliikunta ei äkkiseltään tunnu ideoita heruttavalta, mutta jotkut kokevat juuri siellä pään tyhjentyvän parhaiten turhasta kuonasta. Kun tietoinen ajattelu estyy tehokkaasti, pian uutta raikasta ajatusta pukkaa tilalle.

Liikkuminen laajentaa ja syventää ajatustoimintaa ja ongelmanratkaisukykyä. Työpaikan kävelykokouksiin osallistuneet ovat sen käytännössä kokeneet, mutta tekniikka toimii aivan yhtä hyvin tavantalliaisen arjessa.

Että liikunta ratkaisisi kaikki ongelmat, se on tietysti liikaa luvattu. Mutta vinha perä vinkissä on: koko kehoa liikuttamalla ja mielihyvähormoneja esiin houkuttelemalla ajatteluun saa uusia ulottuvuuksia.

(Savon Sanomat tammikuu 2018)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: