RSS Feed

Lukuaarre

0

8 elokuun, 2010 by kirsipeh

Yksi peruskoulun tärkeimmistä tavoitteista on hyvä lukutaito: sujuva nopeus ja sisällön ymmärtäminen.

Yhteiskuntaan ei enää pääse sisälle ilman lukutaitoa. Ilman sitä elämä on hapuilevaa ja epävarmaa, täynnä yllättäviä riskejä ja kyvyttömyyttä arvioida asioiden todenperäisyyttä.

Riittävä lukunopeus on hyödyllinen taito joka päivä. Kun pieni koululainen lukee vielä hitaasti, pelkän lauseenkaan juoni ei tunnu etenevän millään. Mutta kun nopeutta tulee lisää, alkavat tapahtumat vyöryä ja tempaista mukaansa, kirjojen maailma avautuu.

Koululaista kannattaa kannustaa hyvään lukunopeuteen. Vaikkapa vain siksi, että jos hitaampi jankkaa lukuläksyä sana sanalta tunnin verran, selviää nopsakka alle viidessä minuutissa. Läksyurakka ei ole kohtuuton, jää paljon vapaa-aikaa muille touhuille, kun heikko lukutekniikka ei sitä aikaa sido. Kun ajatus ja lukunopeus kulkevat yhtä tahtia, ollaan tasapainossa

Nopea tekninen lukeminen ei vielä tarkoita, että tekstin sisältö on itsestään selvä. Useimmat suomalaiset pystyisivät pienellä ohjeistuksella lukemaan ääneen esimerkiksi italiaa, vaikkeivät ymmärtäisi sanaakaan.

Taitava lukija osaa lukea myös rivien välistä, huomata vivahteet ja sävyerot. Niitä ymmärtäessään oppii myös oman äidinkielensä rikkaasti. Maailma ei ole mustavalkoinen vaan sävyjä täynnä.

Sujuvaan lukutaitoon ei ole myytävänä apteekin pilleriä, lukemaan oppii lukemalla. Mutta myös kuunteleminen ja keskusteleminen avaavat kykyä ymmärtää sanoja, sanoista lauseita ja lauseista kokonaisia tarinoita. Siitähän lukemisessakin on kyse.

Iltasatujen lukeminen on turhan aliarvostettua. Iltasatu on hyvä täsmälääke moneen vaivaan. Voi olla yhdessä luontevasti ja lähekkäin, ilman kiirettä ehtiä enää minnekään. Muksut tulevat mielellään peiton alle, kun luvassa on mukava, jännittävä tai hauska kuunteluhetki. Keskittyminen tarinaan saa mielikuvat liikkeelle, pää tyhjentyy päivän huiskeesta ja uneen on helpompi rauhoittua. Joskus kirjoista nousee niin koskettavia keskustelun aiheita, että aikuisenkin silmiä kirvelee. Läsnäolo on käsin kosketeltavaa.

Ääneen lukeminen on palkitsevaa myös aikuiselle. Yleisön vaatimustaso ei ole korkea ja lukijan varmuus kasvaa kokemuksen myötä. Tosin joskus houkuttelevaa tarinaa ei malttaisi jättää kesken, vaikka uniaika meni jo. Lukukoukkuun on kiva jäädä.

Lukutaitoa ei voi unohtaa. Lukemalla voi kokea asioita tarvitsematta oikeasti kokeilla niitä. Lukemalla voi kokea matkoja ja seikkailuja, taisteluita ja sydänsuruja saamatta oikeasti vaurioita. Lukemalla voi päästä toisen ihmisen nahkoihin, ymmärtää miten ja miksi hän toimii. Lukeminen on pääsylippu yhteiskuntaan. Kirjat ovat ajattelun ja elämänkokemuksen aarreaitta, joista voi ammentaa loputtomasti. Suomalaiset lapset ja aikuiset ovat maailman parhaita lukijoita. Siitä kansallisaarteesta kannattaa pitää kiinni.

Kirjakantti-kirjallisuustapahtuma Kuopiossa 2.-5.9. Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään 8. syyskuuta.

Elokuu 2010


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: