RSS Feed

Kännykkävälkkä?

Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkävälkkä?

10 helmikuun, 2016 by kirsipeh

Tämä kuva ei liity juttuun millään tavalla. Hupsis.

Tämä kuva ei liity juttuun millään tavalla. Hupsis.

Opetushallituksessa valmistellaan ohjetta, jonka mukaan koulujen järjestyssäännöissä voidaan kieltää matkapuhelinten käyttö oppitunneilla.

Hyvä, OH:ssa on havahduttu tälle vuosituhannelle. Mutta se ei ole hyvä, että OH:n mukaan kännyköiden käyttöä välitunneilla ei voida kieltää, oppilaan perusoikeuksiin kun voidaan puuttua vain lain nojalla. Linjaus on omituinen, oikeastaan ristiriidassa lain kanssa.

Perusopetuslain asetuksessa tarkennetaan oppitunnin pituudeksi 60 minuuttia, josta 45 minuuttia on käytettävä opetukseen, vähintään 10 minuuttia välituntiin. Välitunti ei ole koulun ulkopuolista tai vapaa-aikaa, sekin on koulua.

Opettaja on vastuussa oppilaan turvallisuudesta myös välkällä. Mitäs sitten, kun tulee syyte vaikka välitunnilla tapahtuneesta nettikiusaamisesta? Selitä siinä, että Opetushallituksen ohjeen mukaan siellä saa somettaa, eikä kaikkien somettajien selän takana voitu valvoa. Sitäpaitsi siitä joutuisi tuomiolle yksityisyyden loukkaamisesta.

Millaiseksi OH:ssa arvioidaan välituntien kännykkäloki? Opetellaan enkun sanoja ja viestitellään kouluprojekteista?

Opettajien kokemuksen mukaan kännykällä pääasiassa pelataan, pikaviestitellään, otetaan ja jaetaan kuvia, myös hupaisasti muokattuina, striimataan suoraa lähetystä tai selaillaan nettiä. Ja kaikesta olisi välitunnilla loppukädessä vastuussa opettaja.

Jos kännykän näpläys olisi välitunneilla vapaata, osa koululaisista viihtyisi edelleen jaliskentällä, kiipeilytelineellä tai mäenlaskussa. Mutta osa vetäisi hartiat kyyryyn, painaisi päänsä ja hiplaisi luuria. Virkistääkö se aivoja ja kroppaa uuden oppimista varten?

Samaan aikaan hallituksen kärkihankkeena kouluun ollaan tuomassa tunti lisää liikuntaa päivässä.

Nämä kaksi asiaa tuntuvat ristiriitaisilta. Opetushallitus katsoo, että välkällä ei tartte liikkua, senkus sometat, mutta koko Suomen hallitus, että liiku tunti enemmän koulupäivässä. Hei molemmat hallitukset: juuri välitunnilla liikutaan ja touhutaan luontevasti, etenkin ilman somea tai muita koukuttimia.

Älylaitteet ovat mainio apuväline koulutyössä. Selkeiden pelisääntöjen pitäisi olla itsestään selvä juttu joka koulussa, suurimmalle osalle yhteinen puhelinetiketti sopii ilman ongelmia.

Ikävät lieveilmiöt eivät tietenkään koske kaikkia oppilaita. Peruskoulussa olisi hankalaa yksioikoisesti kokonaan kieltää tai vapauttaa älypuhelimia, mielekästä käyttöä kun löytyy runsaasti. Luuri repussa sujuvoittaa monen perheen arkea.

Silti on aiheellista pohtia, onko jatkuva kännykkäkosketus peruskoululaiselle välttämätöntä koulupäivän aikana? En ole kuullut yhdenkään vanhemman vielä vaativan kännykkävälkkää. Päinvastoin on oltu tyytyväisiä, kun edes kouluaika ollaan irti hiplailusta.

Kännykkävälkät eivät ole kenenkään etu.

(Savon Sanomat helmikuu 2016)

 


Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkävälkkä?

Sorry, comments are closed.

Bookmarks

Archives: