RSS Feed

Lomaltapalaajan askelmerkit

0

27 elokuun, 2019 by kirsipeh

Elämä totisesti muuttuu, kun loma on ohi.

Lomalla elämälle on eri periaatteet. Kuva Petri Jauhiainen.

On luovuttava reikäisistä kollarihousuista ja virttyneistä T-paidoista aamujen, päivien ja iltojen perusvermeinä. Kaivettava kaapista ehjät vaatteet, tingittävä mukavuudesta säädyllisyyden nimissä.

On taas laitettava sukat jalkaan. Ja kengät, oikeat työelämään sopivat kengät.

On puettava päälle rintaliivit. Jonkun toisen on pynttäydyttävä kravattiin. Ehkä joskus parinsadan vuoden päästä näille hullunkurisille pukeutumisnormeille jo nauretaan, että kaikkea sitä.

On tarpeen tullen muistettava työpaikalla hakeutua wc-tiloihin sen sijaan, että kipittäisi metsän reunaan lirauttamaan kesäpissit. On opeteltava muistamaan, ettei piereskely ole suotavaa milloin ja missä tahansa.

On herättävä aamulla silloin kun on herättävä, ei vasta silloin kun on kolmannen kerran kääntänyt kylkeä ja varmistanut, ettei aamu-uni enää kolmatta kertaa yllätä. On luovuttava yhteisistä hitaista mutta hilpeistä heräämisistä puoliskon kanssa.

Kalenteri on jälleen otettava käyttöön. Ihan jo siksikin, että loman jäljiltä mitään menoja, varsinkaan työmenoja, ei muutoin pysty pitämään mielessä paria sekuntia kauempaa. Lisähaasteena on opetella muistamaan, missä kalenteri kulloinkin piileskelee.

On lopetettava spontaanit hyvän ruuan ja kylmän oluen nautiskelut keskellä viikkoa, samoin on vielä paremman ruuan ja viinin kanssa. Jos ja kun niitä työvuoden aikana viikonloppuisin harrastaa, ei se enää ole spontaania, vaan suunniteltua, arkiviikkojen väliin aikataulutettua. Mikä vie melkoisen osan herkuttelun hurmasta.

On ryhdyttävä noudattamaan säännöllistä ateriarytmiä, syötävä aamupala oikeasti aamulla, iltapalaa illalla, muista ruokailuista ja välipaloista puhumattakaan. Kahdet aamukahvit, sopivasti kohdalle osuvat jäätelökioskit ja keskiyön grillaushetket on jätettävä taakse.

On muistettava vaihtaa kielenkäyttö julkikelpoiseksi. Kiroileminen on lopetettava tykkänään tai salattava perusteellisesti.

Ehkä tämä kaikki kertoo oikeastaan enemmän loman viettämisen tavoista kuin sen loppumisesta. Lomalta palaajan on kerta kaikkiaan ryhdyttävä kunnon ihmiseksi, taas kerran.

Ainakin siksi aikaa, kunnes on taas kesä ja loma, voi riisua sukat ja muut turhanaikaiset epämukavuudet ja asettua loma-asentoon.

(Savon Sanomat elokuu 2019)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: