RSS Feed

Vanha auto on tarkan talouden perusta

0

20 heinäkuun, 2019 by kirsipeh

Suomen autokannan ikääntyneisyys puhuttaa. Pitäisi vaihtaa vanhat uudempiin, mieluusti sähköllä käyviin tai vähintään hybridiin.

Vaan kuulkaas nyt, eivät ihmiset tyhmyyttään tai tyylitietoisuuttaan halua ajaa vanhoilla autoilla. Vanha auto on monessa tapauksessa taloudellinen välttämättömyys tai tietoinen kustannustehokas valinta. Eikä suinkaan pelkästään hankintahintansa vuoksi.

Mitä kauemmas kaupunkien ruutukaava-alueilta mennään, sitä useampi autoilija osaa huoltaa ja korjata autonsa perusjutut itse. Autoilun kustannusten pitäminen siedettävällä tasolla perustuu juuri omin käsin tekemiselle. Tarvittaessa pyydetään apua näppärämmältä naapurilta.

Tämä tosiasia on helppo havaita katselemalla autojen varaosaliikkeiden ja niiden valikoimien laajuutta. Kysyntää on ja osia ostetaan huomattavat määrät korjaamoille mutta etenkin kotitalouksiin.

Mutta uudet autot on suunniteltu niin, ettei niitä voi itse juuri muuta kuin tankata. Autoille ei saa eikä tavanomaisilla perinteisillä kotitarvemekaanikon taidoilla voikaan tehdä mitään. Hädin tuskin nesteitä saattaa pystyä vaihtamaan, jos niitäkään. Vikailmoitusvalojen välkkeen syyt on selvitettävä ja takuuhuollot hoidettava viemällä auto merkkikorjaamoon kaikkitietävän tietokonepiuhan päähän. Ja kaiken lisäksi maaseudulta katsoen se lähin merkkikorjaamo on yleensä todella kaukana, joten joka huoltoon ja pikkunippelin korjuuseen olisi ajettava lukemattomia turhia kilometrejä.

Tonnin tai parin romutuskorvaus tosivanhan auton vaihtamisesta tosiuuteen ei yhtään muuta sitä faktaa, että uutta autoa varten on oltava reippaasti enemmän käyttöpääomaa. Omalla työllä ja taidolla ei voi enää pienentää autoilun kuluja.

Haja-asutusalueiden tulotilastoja katsellessa sekin mietityttää, miten iso osa kansaa voisi koskaan hankkia uutta autoa, joka käytännössä maksaa enemmän kuin muutaman vuoden tulot? Toiveet siirtymisestä hybridi- ja sähköautoihin ovat monille silkka mahdottomuus sekä hankintahinnan että ylläpidon kalleuden vuoksi.

Autovalmistajat eivät tietenkään ota taka-askelia, siis tuo markkinoille yksinkertaisia autoja, joita voisi omin öljyisin kourin ylläpitää. Kunpa joku sen tekisi. Ostajia olisi.

Joten viimevuosituhannen autoja kulkee Suomen teillä niin pitkään kuin laki ja varaosien saatavuus sallivat. Ja todennäköisesti vielä pitkään sen jälkeenkin.

(Savon Sanomat 20.7.2019)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: