RSS Feed

Muistiinpanoja

0

1 kesäkuun, 2014 by kirsipeh

Ai että teenkö koskaan muistiinpanoja kirjoittamista varten? No kyllä, kaikissa työvaiheissa.

Kirjoitan muistiinpanoja muistaakseni ideat ja ajatukset. Samalla vapautan tilaa työpöytäpäässäni, kaikkea ei tarvitse muistaa. Muistiin kirjaaminen myös etäännyttää ideaa, myöhemmin tarkasteltuna sen näkee uudessa valossa ja osaa paremmin istuttaa kokonaisuuteen.

Kirjoitan yleensä suoraan koneella tiedostoihin, joskus ensin paperilappusille, käsillä olevaan vihkoon tms. Olen siirtänyt muistiinpanoja koneelle myös lautasliinasta ja kauppakuitista, mutta se on harvinaista. En kanna mukana vihkoa tms, painan mieluummin asiat mieleeni koneelle pääsyyn saakka vaikka iskusanojen avulla. Kirjoitettu muistiinpano on muotoiltava niin, että ymmärrän sen itse pitkänkin ajan kuluttua.

Kokoan koneelle idealistoiksi useita erinimisiä tiedostoja, esimerkiksi nuortenkirjasarjaa varten ideointia, Hilla ja Noora, muut henkilöt, kohtausluettelo, huomioitavaa, poisleikattuja.

Ideointiin kokoan sekalaisessa järjestyksessä sensuroimatta kaikki ideat ja ajatukset koskien pää- ja sivujuonia, henkilöiden suhteita, tapahtumia, miljöötä jne. Merkintä voi olla hyvin yksityiskohtainen tyyliin ”Marketta etsii listaa laatikosta” tai suuria linjoja kuten ”Saikku palaa tarinaan kolmososassa”.

Hilla ja Noora-osastoon kokoan henkilökuvaa koko sarjan ajan, jotta pysyvät muistissa ja faktat oikeina. Muut henkilöt-tiedosto laajenee joka osassa sekä entisten että uusien hahmojen osalta.

Kohtausluettelossa pidän tarinan etenemisjärjestyksen hallinnassa. Kohtaukset voivat vaihtaa paikkaa tai jakautua useammaksi kohtaukseksi kirjoittamisen edetessä, joskus tarvitaan niiden väleihin kokonaan uusia kohtauksia. Huomioitavaa-osastoon kirjaan kaikki mahdolliset asiat, jotka pitää tarkistaa tai muistaa huomioida – se toimii myös tarkistuslistana tekstin työstämisvaiheissa. Poisleikattuihin siirrän kohtauspätkät tai dialogit, joita en käytä nyt, sillä niitä voi hyödyntää seuraavissa osissa.

Käytän värikoodausta: aluksi kaikki muistiinpanoteksti on mustaa, punaiseksi maalattu on jo huomioitu tai ei ole tarpeellinen, sininen pitää vielä tarkistaa uudelleen. En poista tarpeettomaksi jääneitä merkintöjä, koska joskus niitä perkaamalla löytyy hyviä huomioita seuraavaa osaa ajatellen. Valmiiden käsikirjoitusten ideointia-tiedostot ovat epäilemättä moniväristä sekasotkua muiden silmissä!

Työstämisvaiheessa teen muistiinpanoja tekstitulosteen reunoihin ja keskelle. Ne ovat usein lyhyitä ja viitteellisiä, eivätkä aukenisi muille: ”tätäkö peitteli?” tai ”vasen käsi!”.

Sarjan seuraavaa osaa varten on aina valmiina vähintään ideointia-tiedosto, jotta sinne voi sujuvasti siirtää tekeillä olevan kirjan juonten jatkosuunnitelmat ja muut ideat. 2015 ilmestyvä vitososa on sarjan viimeinen. Ideointi-listaa on kertynyt muistiin reilun aanelosen verran…

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: