RSS Feed

Opiskelijoiden kimppa-asumisen alasajo

0

30 kesäkuun, 2017 by kirsipeh

Jonkinlainen huone on opiskelijan löydettävä, kimppakämppä on usein edullisin.

Opiskelijat siirtyvät elokuussa yleisen asumistuen piiriin. Samalla muuttuu tapa tulkita samassa asunnossa asuvat joko samaan tai eri ruokakuntaan kuuluviksi. Jatkossa yhteinen vuokrasopimus tarkoittaa yhteistä ruokakuntaa, jokaisen asukkaan erilliset vuokrasopimukset erillisiä talouksia.

Muutoksessa ei taidettu ajatella, että iso osa opiskelijoista asuu kimppakämpässä yhteisellä vuokrasopimuksella. Kaksiossa, kolmiossa tai isommassa, ja jokainen maksaa osuutensa vuokrasta.

Tosiasiassa kimppa-asuminen ei tietenkään tarkoita yhteistaloutta. Kimpassa asutaan, koska siten asunnon ylipäätään saa, se on halvempaa ja uudessa elämänvaiheessa kämppisten tukiverkko on ympärillä. Jokaisella on silti omat rahat ja oma talous.

Asumisen tuki on opiskelijoiden tärkein tukimuoto, mutta se ei kohtele kaikkia tasavertaisesti.

Samaan ruokakuntaan kuuluvat hakevat yhteistä asumistukea. Eri ruokakuntaan kuuluvilla asumistuki on henkilökohtainen. Jos samaksi ruokakunnaksi luetun kimppakämpän yksikin asukas käy töissä, hänen tulonsa pienentävät koko porukan yhteistä asumistukea. Muiden on taiottava lisää rahaa asumiseen, vaikka oma elämäntilanne ei muutu mitenkään.

Tuki muuttuu henkilökohtaiseksi, jos päävuokralainen ottaa kämppiksensä alivuokralaisiksi. Vaan kuka uskaltaa ottaa riskin? Sitä paitsi vuokratulo taas voi vaikuttaa muuhun opintotukeen.

Tästedes kimppa-asuntoja on yhä vaikeampi saada. Vuokranantajat tekevät mieluummin yhden yhteisen kuin monta erillistä vuokrasopimusta. Vähemmän vaivaa, eikä vuokraaja joudu etsimään yhtä uutta asukasta kerrallaan, jos joku lähtee. Tai asunnot on järkevämpi vuokrata perheille.

Yksiöiden kysyntä kovenee entisestään ja vuokrataso nousee. Opiskelija maksaa.

Eniten vaikeuksia tulee heille, joiden koti ei pysty opintoja rahoittamaan.

Kun hallitus päätti uudesta asumistukikäytännöstä, sillä ei ollut käytössään tilastoja kimpassa asuvista opiskelijoista. Kelassakaan ei nimittäin ole kirjattu tietoja siitä, kenen kanssa asumislisän saaja asuu vai asuuko yksin, koska opintotuki on ollut henkilökohtainen etuus.

Opiskelijoiden siirtäminen yleiseen asumistukeen sinetöitiin sutjakasti tietämättä, kuinka suurta joukkoa se koskee ja millä tavoin vaikuttaa.

Aika suuria linjauksia, mutu-tuntumalla.

(Savon Sanomat 30.6.2017)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: