RSS Feed

Pään lataamista

0

28 heinäkuun, 2014 by kirsipeh

Aamukahvin aikaan.

Aamukahvin aikaan.

Toisinaan on hyvä olla niin kaukana tai niin irrallaan tietokoneesta, ettei kerta kaikkiaan ole mahdollista naputella yhtään. Ei edes sitä pientä ”laitanpa tämän idean pikaisesti muistiin”-istuntoa.

Pään tyhjennys ja lataus sujuu mainiosti vesillä. Heti kun paatti irtoaa laiturista, aikakäsitys muuttuu ja kiirus katoaa. Jo veneessä on perillä, toisaalta tuntuu kulkurin vapausfiilis: voi mennä minne vaan.

Kun aikansa on aktiivisesti pyrkinyt unohtamaan kaiken kirjoittamiseen liittyvän, jostain alkaa väkisinkin työntyä päähän ajatuskulkuja. Entä jos? -kysymys siellä kutittelee. Etenkin jos erehtyy lukemaan kirjallisuutta kirjoittamisesta tai kirjailijoiden työstä.

Sattui kirjahyllystä kalliolla-lötköttely-lukemiseksi mukaan CrimeTimen Kuinka rikoskirjani ovat syntyneet (painos loppuunmyyty). Olen sen lukenut aikanaan suurella mielenkiinnolla, pläräillyt pari kertaa myöhemminkin, kun jonkun kirjassa haastatellun kirjailijan kirja on sattunut luettavaksi. Silti lukukokemus oli jälleen kuin uusi. Eri kirjoittajien välillä havaitsi nyt yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia, huomasi joitakin yleisiä lainalaisuuksia ja niitä vahvistavia poikkeuksia. Välillä innostui, ”hei minäkin voisin osata kirjoittaa noin!”, välillä melkein lannistui, ”ei tuommoseen pysty ikinä”.

Lopulta tajusin kaivella ruutuvihkon ja lyijykynän rantapyyhkeen nurkalle. Kun esiin tuli ajatus tai idea, jota pitäisi omissa tekimisissään miettiä, kirjasin ylös. Muutama korkealentoinen tavoite, mutta enimmäkseen konkreettisia ohjeita itselle, kuten ”käy läpi sivuhenkilöt, ketkä ovat turhia ja voi poistaa, kenen merkitys pitäisi nostaa esille”.

Piti olla kirjoittamisesta irrallaan juu. Mutta ei se mitään, aurinko paistoi, uimavesi oli lämmintä ja kahvi makoisaa. Pään aurinkovoimalla ladattu moottori alkoi lempeästi hyrähdellä käyntiin.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: