RSS Feed

Puijo kansallismaisemaksi?

0

25 lokakuun, 2016 by kirsipeh

Puijo näkyvissä. Kuva Petri Jauhiainen.

Puijo näkyvissä.
Kuva Petri Jauhiainen.

Pohjoissavolaiset mieltävät Puijon suomalaiseksi kansallismaisemaksi. Mutta ei se ole.

Kun Suomi täytti 75, juhlavuonna nimettiin 27 kansallismaisemaa. Puijo ei ollut listalla, Pohjois-Savosta Väisälänmäki ja Heinäveden reitti kyllä.

Miksi ei Puijo?

Samoihin aikoihin ympäristöministeriössä valmistuivat selvitykset valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista ja rakennetun kulttuuriympäristön kohteista. Puijo ei noussut esille kummassakaan.

Tosin 150 arvokkaaseen maisema-alueeseen lisättiin lausuntokierroksen jälkeen 1995 vielä muutama, ja Puijo pääsi mukaan ”keräilyerissä”.

Kansallismaisemavalintaan se oli myöhäistä, sillä 1992 eri ministeriöistä koottu työryhmä pohjasi työnsä juuri kyseisiin selvityksiin, huomioiden myös kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet. Nimetyksi tuli 27 maan eri osien luonnon- ja kulttuuripiirteitä ilmentävää maisemaa.

Kansallismaisemilla ei ole hallinnollista merkitystä esimerkiksi kaavoituksessa ja maankäytössä, ei edes tarkkoja rajoja. Merkitys on symbolinen ja matkailulle arvokas. Maisemat muuttuvat, se kuuluu niiden perusolemukseen.

Työryhmän henki oli, että jokainen sukupolvi voi määritellä kansallismaisemansa itse. Vaikka aloitteita on esitetty, ympäristöministeriö ei ole tarkistanut kansallismaisemien valikoimaa.

Kun Suomi täyttää 100 vuotta, olisiko hyvä hetki päivitykselle, nimetä Puijo ja muita täydennyksiä? Monet kansallismaisemista sisältävät luonnonsuojelualueita – niin myös Puijo, jonka luonnonsuojelualue täyttää 90 vuotta 2018. Nimitys juhlistaisi sitäkin.

Kuopiossa on ollut vireillä hanke kansallisesta kaupunkipuistosta. Ehdotuksessa Puijo ei kuitenkaan ole mukana, vaan alue painottuisi Kallaveden saaristoon, jatkuisi satamasta rännikatuja Puukasarmeille saakka. Puijo lienee liiaksi irtautunut kaupunkirakenteesta, sitä ei voi vesiyhteydelläkään liittää mukaan.

Toivottavasti Kuopio on silti hankkeessa hereillä. Kansallisia kaupunkipuistoja on nyt kahdeksan ja useampia uusia vireillä. Ympäristöministeriön arvion mukaan nykykriteereillä lopullinen määrä voi olla 10 – 12. Kaikki halukkaat eivät pääse tai ehdi mukaan.

Puijo on osa suomalaista mielenmaisemaa, kansallismaisema jos mikä. Laitetaanko toimeksi?

(Savon Sanomat 25.10.16)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: