RSS Feed

Sydämenasioita Jylhäsalmella, huhtikuussa

Kommentit pois päältä artikkelissa Sydämenasioita Jylhäsalmella, huhtikuussa

20 marraskuun, 2016 by kirsipeh

sydamenasioita-kpKeväällä se tulee. Huhtikuussa 2017 ilmestyy Jylhäsalmi-sarjan ensimmäinen osa, Sydämenasioita Jylhäsalmella. Maalaisromantiikkaa itäsuomalaisissa järvimaisemissa, Saimaan vesistön sokkeloissa. Aitoja ihmisiä, kepeää huumoria ja vähän jännitystäkin.

Mites tässä näin kävi? Että toisen kerran upottaa jalkansa sarjakirjoittamisen suohon, vaikka muuta vannoi?

Kaikki sai alkunsa 2014 Kariston novellikokoelmasta Rakas – 7 rakkaustarinaa, johon kirjoitin itäsuomalaiselle pikkupaikkakunnalle sijoittuvan tarinan Täydellinen juttu. Tai kaipa jotain oli saanut alkunsa jo ennen sitä, koska kustantaja ylipäätään pyysi mukaan yhdeksi kokoelman kirjoittajaksi, vaikkei aiempia näyttöjä aikuisten romanttisista tarinoista ollut. Nuortenkirjasarjassa romantiikkaa olin toki pyöritellyt.

Novelli Täydellinen juttu ei tietenkään ollut täydellinen, mutta kustantaja kuitenkin ehdotti, että mitä jos kirjoittaisit lisää romantiikkaa, kenties kokonaisen kirjan verran. Ei innostanut. Ei tuntunut omalta lajityypiltä. Mutta pienenpieni siemen jäi itämään.

Kun Hillasta ja Noorasta kertovan nuortenkirjasarjan viimeinen osa Voittolaukaus oli ilmestynyt syksyllä 2015, kustannustoimittaja vihjaisi taas, että oisko nyt sen romantiikan vuoro. Vaan kun ei innostanut, ei tuntunut omalta.

Mutta mutta. Haaste oli heitetty, ehkä puolitosissaan, ehkä puolileikillään. Lopulta siihen tuli pakottava tarve tarttua. Jos ammattilainen arvelee, että osaisin, niin miksi en ainakin yrittäisi.

Ja kun antoi asialle pikkusormen, kirjoittamaan hurahtaminen kävi ällistyttävän nopeasti. Palapelin palaset alkoivat loksahdella päässä paikoilleen, henkilöhahmot puhua ja maisemat muodostua. Muutin Jylhäsalmelle lähes ympärivuorokautisesti, kuvaannollisesti. Uin lämpimässä järvivedessä, istahdin laiturinnokkaan ilta-auringon paisteeseen, tutustuin kyläläisiin, leivoin sämpylöitä lossikahvilan keittiössä. Päänsisäisesti tosin.

Toisinaan tarvitaan lempeitä tönäisyjä uuteen suuntaan. Nyt olen karistolaisten tönäisyistä todella iloinen. Löysin aivan uuden tavan kirjoittaa ja nautin siitä häpeämättömästi. Ajoittain elämäniloisen romantiikan kirjoittaminen on kutakuinkin yhtä rentouttavaa kuin sen lukeminen.

Mutta palataan tähän rentousasiaan muutaman vuoden kuluttua. Tulevien vuosien dead-linet voi näet merkitä allakkaan hyvissä ajoin: Jylhäsalmi-sarjan toinen osa ilmestyy huhtikuussa 2018. Tekeillä on.

Sydämenasioita Jylhäsalmella Kariston Kevät 2017-julkaisussa.
Lyhyt esittely kirjasta näillä sivuilla täällä.


Kommentit pois päältä artikkelissa Sydämenasioita Jylhäsalmella, huhtikuussa

Sorry, comments are closed.

Bookmarks

Archives: