RSS Feed

Savonia-ehdokkaita ja ei-ehdokkaita

0

23 marraskuun, 2014 by kirsipeh

Kirjakantti-tapahtumassa julkistettiin perjantaina vuoden 2015 Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat. Avajaisissa valkoisen liinan alta paljastuivat kuvassa näkyvät kirjat ja kirjailijapotretit.

Savonia-palkintoehdokkaat  2015, aakkosjärjestyksessä.

Savonia-palkintoehdokkaat 2015, aakkosjärjestyksessä.

Kumpi on ehdokkaana, kirja vai kirjailija? Kumpikin, pilkkua viilaten muotoilu menisi varmaankin ”Jouni Tossavainen kirjallaan New Yorkin lentävä suomalainen” jne. Olennaista on, että kukaan ei ole palkintoehdokkaana ansiokkaan uran vuoksi, vaan nimenomaan yksittäisellä teoksella.

Raati oli lukenut läpi 54 teosta, joiden kirjoittajilla on savolaisia siteitä, ohuempia tai vahvempia. Lukematta noita 54 kirjaa ei oikein voi kommentoida valintoja kuin pintapuolisesti, mutta sekin on kirjallisuuskeskustelua. Pintapuolisesti sanoen kivannäköisiä kirjoja! Graafinen ulkoasu näyttää tänä vuonna olevan se juttu.

Paikan päällä avajaisyleisö supatteli eniten kahden kirjailijan ja useiden lajityyppien puuttumisesta. Sirpa Kähkösen Graniittimies ja Heidi Jaatisen Kaksi kaunista päivää vakuuttivat Finlandia-palkintoraadin, mutta eivät Savonia-raatia, mikä oli kyllä aika kohauttava yllätys.

Ilmeisesti maakuntalehti Savon Sanomissa oli Graniittimiestä pidetty varmana tapauksena ja lauantain lehden pääkirjoitus laadittu pääpiirteissään etukäteen valmiiksi kirjailijoiden nimiä myöten: sen mukaan Kähkönen oli ehdolla, Pirjo Hassisen kanssa samassa lauseessa mainittuna. Noh, tekevälle sattuu. Ja raati onnistui yllättämään toimituksen.

Ehdokkaana ei ole yhtään runokirjaa, lasten- tai nuortenkirjaa tai muunkaan genren edustajaa aikuisille suunnatun kaunokirjallisuuden ulkopuolelta. Mitään kiintiöitä eri lajityypeille ei tietenkään ole, raati tekee ratkaisunsa vuoden tarjonnan mukaan. Mutta silti, tämäkin yleisöä mietitytti, että eikö tosiaan… Myöhemmin illan ohjelmassa yleisön joukosta heitettiin idea Savonia-Junior-palkinnosta. Sponsorin edustaja Osuuspankista näytti ottavan ajatuksen talteen, saas nähdä jalostuuko se eteenpäin.

— Korjaus ja oikaisu: vaikka raadin puheenjohtaja nimenomaan huomautti, ettei lasten ja nuorten kirjoissa löytynyt tänä vuonna ehdokkaaksi sopivaa, tosiasiassa Helena Wariksen kirjalla Vuori on kaksoisluokitus, siis sekä nuorten että aikuisten kertomakirjallisuus. Raati ei huomannut? Ei se mitää, vaan onpa sittenkin nuorten kirja ehdolla palkinnon saajaksi! —

Veikkaanko voittajaa? En veikkaa, en ainakaan vielä – en osannut veikata ehdokkaistakaan oikein kuin yhden.

Savonia-humun päätyttyä vuorossa olivat pohjoissavolaiset kirjailijat, ”ei ehdolle päässeet”, kuten yleisöä nauratettiin.

Varjo-Savonia.. eikun pohjoissavolaisten kirjailijoiden tuoreimpia tuotoksia.

Varjo-Savonia.. eikun pohjoissavolaisten kirjailijoiden tuoreimpia tuotoksia.

Tunti turinaa porukalla Pasi Ahtiainen, Tatu Kokko, Jyri Paretskoi ja Kirsi Pehkonen. Juoniselostusta ei parane jälkeenpäin laatia, mutta avointa keskustelua käytiin mm. aiheista raha, kritiikki, savon murre, huumori ja opettavaisuus. Kiitos pojat, kivaa oli!


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: