Kuvituskuva  
 
Kirjat
Kolumnit
Työpöydällä
Vinkkejä
Vieraskirja
 
 
Työpöydällä Etusivulle

2011:  tammihelmimaalishuhtitoukokesäheinäelosyyslokamarrasjoulu

2012:  tammihelmimaalishuhtitoukokesäheinäelosyyslokamarrasjoulu

►  30. lokakuuta

Huhhuh, kirjamessureissu takana. Viikko hujahti Helsingissä, paljon nähtiin, kuultiin, tehtiin ja opittiin. Residenssi Töölössä oli herttainen ja sopivan kävelymatkan päässä melkeinpä kaikesta. Kelit olivat mainiot pitkille kävelyretkille, aurinko paistoi ja pikkupakkasta piti. Valtava määrä plärättiin kirjoja ja muuta matskua, messuilla ehdittiin myös jututtaa muutamia tuttuja ja tutustua muutamaan ennestään vieraaseen. Paneelikeskustelu urheilusta nuortenkirjoissa oli kiva, puoltuntinen tosin aika lyhyt aika polveilevalle keskustelulle. Lauantaina Kallion ilmaisutaidon lukiolaiset Jane ja Aino haastattivat Punaviivasta mainioilla ja tuoreilla kysymyksillä. Ainolla oli muuten upeat vanhanaikaiset luistimet rekvisiittana, nauhoistaan kaulassa roikkumassa. Nuoret haastattelijoina, twiittaajina ja facebookkaajina oli loisto idea, toivottavasti jatkoa tulossa ens vuonna!

►  23. lokakuuta

Matkalaukku on pakattu, huomenna puksuttaa juna etelään päin, kohti Helsingin Kirjamessuja. Torstaina klo 12.30 osallistuminen paneelikeskusteluun, Urheilu nuortenkirjallisuudessa. Louhi-lavalla ollaan, Suomen Nuorisokirjailijat ry järjestää. Lauantaina 11.00 Louhi-lavalla Kallion ilmaisutaitolukiolaisten haastatettavana kirjasta Punaviiva, ja taitaapa juttua tulla saman tien koko sarjasta. Muutoin haahuillaan ympäriinsä, kuunnellaan kiinnostuneena, ihmetellään, keskustellaan ja vähän maistellaankin, ruoka- ja viinimessujen osastoilla nimittäin. Lupaan olla puraisematta yhtään kirjaa, vaikka herkullisia olisivat.. Näkymisiin kirjamessuilla!

►  20. lokakuuta

Taivaallinen valoilmiö, aurinko paistaa! Maa-artisokan nosto ja muuta pikkuhommaa pihalla. Kirjoittamisen perusopinnot eivät aluksi meinanneet mitenkään avautua, ei o oikke tuota opiskelurutiinia, mutta nyt sujuu jo. Tämänhetkisen jakson hommat käytännössä valmiit, paras ollakin, koskapa ens viikonlopun lähiopetuspäivät menevät Helsingissä kirjamessuillessa. Joskus kirjan kirjoittamisessa loksahtaa joku palanen palaneen paikalleen ihan yllättäen, vaikka sitä ole omasta mielestään edes miettinyt. Nyt loksahti, Noora, Sakke, Hilla ja Birger, KLONKS!

►  14. lokakuuta

Takana huikea viikonloppu. Heiskas Marjon organiseeraama Kirjailijat teillä -kiertue pysähtyi Sonkajärvellä, Keiteleellä ja Vieremän Kauppilanmäellä ja majoittui Runnilla. Pää suhisee vieläkin ajatuksia, joita muiden kuunteleminen herätti. Olipa varsinainen kirjailijantyön motivointi- ja pikaperehdytyskurssi! Ja paljon on vielä Pehkosen likalla oppimista kirjoittamisen saralla. Illalla väkersin loppuun kolumnin otsikolla Lastenlipulla (löytyy täältäkin valitsemalla tuolta vasemmalta linkin Kolumnit). Aihe on pitkään pyörinyt pöydällä vara-aiheena, mutta nyt siihen löytyi vähän tuoretta näkökulmaa, joten sinne vaan.

►  8.lokakuuta

Huikea aamupäivä Aurinkorinteen koululla Kuopion Petosella. Herätys jo ennen naapurin kukon laulua, ja tasan kahdeksalta vajaat sata viidesluokkalaista odottamassa tarinointia kirjoittamisesta ja kirjoista. Seuraavat kolme tuntia kolmen eri luokan kanssa erikseen, alulle kirjoittamisrojekti tiimityönä. Intoa oli ilmassa ja ohjeita otettiin mielellään vastaan. Hyvä keikaus viikon aluksi! Ja sittenpä tajusin, että bensa on melkein lopussa ja maksuvälineet kotona. Ajoin lainaamaan tyttäreltä kakskymppisen, jotta pääsin kotiin.. Hauskan mutta tiukan aamupäivän vetäminen aiheuttaa kuitenkin sen, ettei kirjoittamiseen oikein ole paukkuja jäljellä: kouluvierailupäivät ovat kirjoittamisen kannalta nollapäiviä. Siispä päänlataukseen puolukkametsään.

►  3. lokakuuta

Viikko alkoi kahdella kouluvierailupäivällä Kiuruvedellä. Kaikki neljä jäljellä jäänyttä kyläkouluakin tuli kierrettyä, hyvänä pitivät ja mukavaa oli! Sitä kun ruukataan sanoa, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, niin Kisiksellä ei ole sellaista tunnetta tullut, ei profeetallista eikä muutakaan outoa. Oikeastaan tutuissa maisemissa on jotenkin leppoisampi lastenkin kanssa puhella, ainakin puhumme ihan samaa kieltä. Se on hassua, että saman kunnan eri kouluilla on aivan erilaiset tietokonesysteemit, jopa eri käyttöjärjestelmiä. Onko kukaan maininnut sanaa yhteensopivuus..? Nykyään laitan varulta matskun aina tikulle myös vanhanmallisena word-tiedostona… Kotiin palattua tunnelmasta toiseen: flunssa iski moukarilla päähän, loppuilta totaalisesti vaakatasossa.