RSS Feed

Ennen ja jälkeen käännekohdan

Kommentit pois päältä artikkelissa Ennen ja jälkeen käännekohdan

18 tammikuun, 2017 by kirsipeh

Pysähdyn, mietin. Luonko elämääni käännekohdan?

Pysähdyn, mietin. Luonko elämääni käännekohdan?

Hetken miettimisellä jokainen osaa nimetä elämässään käännekohtia. Hetkiä, jotka jakavat elämän jaksoihin Sitä ennen ja Sen jälkeen. Jolloin elämä muuttui, tavalla tai toisella.

Länsimainen ajanlasku perustuu 2017 vuoden taakse määritettyyn hetkeen. Puhumme ajasta eaa., ennen ajanlaskun alkua ja jaa. jälkeen ajanlaskun alun.

Historiaa hahmotetaan taitekohtien avulla, kuten ennen ja jälkeen Pähkinäsaaren rauhan, itsenäistymisen tai sotien. Juuri nyt amerikkalainen yhteiskunta elää aikaa 9/11 jälkeen ja Ranska Pariisin 13.11. jälkeen.

Omassa elämässään jotkut tapahtumat tietää etukäteen käänteentekeviksi. Avioituminen, lapsen syntymä, muutto. Merkkipaaluja voi suunnitella ja valita.

Mutta taitekohta voi tulla myös odottamatta, kuten ihmissuhde, työtilaisuus, menetys, sairaus. Kaikkea ei onneksi osaa etukäteen pelätä tai toivoa.

Kuolema merkkaa usein selkeän pysähdyspisteen, oli kyseessä Elvis tai oma lähipiiri.

Ystävä kertoi elämänsä jakautuvan kahteen osaan: ennen ja jälkeen läheisen nuoren tapaturmaisen kuoleman. Tapahtumapäivä on piirtynyt hänen mieleensä minuutti minuutilta, omituisetkin yksityiskohdat viiltävän tarkkoina.

Olennaisempaa kuin tarkat muistikuvat on se, miten tuo synkkä päivä muutti hänen elämänasennettaan. Elämä ei enää koskaan ole itsestäänselvyys. Elämä on hauras, hyvin pienestä kiinni. Elämä on vahvinta tässä ja nyt.

Hän ei tuhlaa aikaa turhasta valittamiseen, vaan elää niin kuin katsoo tärkeäksi, ei muita miellyttääkseen tai ”sitten kun” -periaatteella. Yksi kohtalokas hetki muutti hänet ihmisenä, tulevaisuuden valinnat, aikakäsityksen. Pyytämättä.

Käännekohdat rytmittävät elämää, halusi tai ei. Parhaimmillaan ne tuovat elämänkaareen sisältöä ja mielekkyyttä, kykyä nähdä olennaisin.

Tasaisentuntuisella ladulla on mahdollista pysähtyä ja miettiä, haluanko elämäni muuttuvan? Miten ja miksi? Mitä voin tehdä, että niin kävisi? Millaista apua voin pyytää muilta?

Käännekohdan voi tietoisesti luoda. Pohtia perusteet ja valita elämälleen uuden suunnan. Se taitepiste voi olla heti tänään, tai sitä voi kypsytellä ja merkitä sen kalenteriin ensi viikoksi.

Mitä jos määrittäisikin elämänsä seuraavan käännekohdan itse, ennen kuin sattuma sen tekee?

Kuten että eräänä pilvisenä tammikuun keskiviikkona, kun pysähdyin miettimään omaa elämääni ja…

(Savon Sanomat 18.1.2017)


Kommentit pois päältä artikkelissa Ennen ja jälkeen käännekohdan

Sorry, comments are closed.

Bookmarks

Archives: