RSS Feed

Lukemisen ilo ja taito karttuu aikuisenakin

0

24 marraskuun, 2018 by kirsipeh

Lasten lukutaidon ja lukuilon merkitys on noussut otsikoihin. Lukeminen kun onnellistuttaa elämää, antaa ajattelun taitoja, sanavarastoa ja empatia-kykyä.

Harvemmin mainitaan, että osalle aikuisista kirjojen lukeminen on vierasta. Se ei oikein koskaan ottanut lapsuudessa tulta tai on jäänyt muiden elämän kiireiden jalkoihin. Ymmärrettävästi silloin harmittaa kuulla kommentointia, että kirjoja lukematon ihminen ei voi edes ymmärtää, mistä jää elämässään paitsi.

Lukeminen on ikiomaa laatuaikaa. Kuva Petri Jauhiainen.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä. Mutta miten pääsisi aikuisena lukemisen alkuun?

Lukuilo kuivahtaa äkkiä, jos haukkaa heti liian suuren palan. Kun päättää aloittaa lenkkeilyn, eihän silloinkaan rynnätä ensimmäisenä maratonille. Sopivan mittaisilla ja sisällöltään sopivilla harjoituksilla motivaatio ja kunto eivät hyydy alkumetreille.

Mutta mistä kirjoista aloittaisi? Vinkiksi voi miettiä, millaisista tarinoista tykkäsi lapsena tai mitkä tv-sarjat ja elokuvat kiinnostavat nyt, ehkä historia, dekkarit, romantiikka? Samat aiheet voivat maistua myös luettuina. Kirjastoissa on osaavaa väkeä, joka ilolla auttaa aloittelijaa toiveiden toteuttamisessa.

Ilman harjoittelua ei mikään uusi taito suju. Jos ei ole pitkään aikaan tai juuri koskaan lukenut tarinaa kertovaa kirjaa, aivoilta ja mieleltä kestää jonkun aikaa päästä prosessista jyvälle. Samahan se on uuden liikuntaharrastuksen kanssa, heti ei luista ja lihakset oudosti kipeytyvät.

Kun tottumus lukemiseen karttuu, se on yhä helpompaa ja nautinnollisempaa. Aluksi tavoite voi olla sivu tai kaksi illassaan. Mittaa lisätään maltilla, ellei sitten tarina vain nappaa mukaansa ja sivut sujahtele itsestään eteenpäin. Jos pitää lukupäiväkirjaa, omaa edistyminen yllättää iloisesti.

Jotkut löytävät lukemisen vasta aikuisena. Mikä onni, kun saa mieleistä luettavaa, ottaa siihen aikaa ja nautiskelee omissa mielikuvissa syntyvästä tarinasta. Lukemisen nautinto vie mukanaan, elämä saa uutta väriä ja syvyyttä.

Lukukimppaan voi seurakseen houkutella kaverin. Kirjoista on kiva puhella ja kaverin kirjavinkit ovat usein niitä osuvimpia. Ja eivätpä pariskunniltakaan puheenaiheet lopu, kun kirjastosta ja kirjakaupoista saa aina uusia.

Yksi tapa löytää kiinnostavaa luettavaa on käydä kuuntelemassa kirjailijoiden juttuja. Tänä viikonloppuna se on Kuopiossa mahdollista Kirjakantti-tapahtumassa.

(Savon Sanomat 24.11.2018)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: