RSS Feed

Maaseudun arvottomat talot?

1

17 helmikuun, 2020 by kirsipeh

Maakunnissa talot ovat arvottomia. Sijoituksina surkeita, eivätkä mene kaupaksi. Tätä toitotetaan, mutta kolikolla on toinen puoli.

Maaseutukodin iloja: pihasauna.

Asuntojen arvon kerrotaan maakunnissa jatkuvasti laskevan, samoin pienenevät lainaa varten laskettavat kiinteistöjen vakuusarvot. Harvemmin mainitaan, että maakunnissa velan määrä suhteessa asuntolainanottajan tuloihin on huomattavasti terveemmällä pohjalla kuin korkeiden hintojen kasvukeskuksissa.

Tilastot kertovat, että maakunnissa ihmisten asuntolainanmaksukyky on merkittävästi parempi kuin esimerkiksi Uudellamaalla. Kun koti on edullisempi, lainan saa maksettua pienemmillä tuloilla, kohtuullisessa ajassa. Omistusasuminen ei vie valtaosaa tuloista.

Pienituloisille uutiset ovat hyviä: jos hinnat laskevat yhä, maaseudulta saa väljää asumista entistä edullisemmin. Omassa talossa ei ole yhtiövastiketta ja asumiskulut ovat paljolti itsestä kiinni. Taajamien koulut, palvelut ja riemut ovat kaukana, mutta jos arvostaa toisenlaisia iloja, ne ovat kotiovella. Käytännössä oma kulkuneuvo on oltava, mutta maalla sen ei tarvitse olla kallis kaupunkimaasturi. Työmatkan kesto on usein sama kuin lähiöstä, vaan maisemat eri toista.

Asunnon ostamisen järkevyyttä haja-asutusalueelta verrataan usein kaupunkiasuntoon sijoittamiseen. Vertailla voisi myös vuokra-asumiseen: kummassakaan asumismuodossa ei päädy omistamaan arvokiinteistöä, mutta kaupunkikodin vuokrarahalla saa maalta oman kodin, jossa on tilaa ja tonttia, kesämökki samassa paketissa.

Maaseudun vanhaa, huolella rakennettua asuntokantaa helposti väheksytään. Olisiko kuitenkin viisasta ja kestävää pitää siitä huolta? Entisen kotipaikan kunnostaminen asunnoksi tai mökiksi ei ehkä kannata rahallisesti, silti moni kokee sen tärkeäksi.

Merkillisen usein valtakunnan medioissa asuntojen lainoitusta ja arvoa kommentoi Hypo-pankki, ainoa pelkästään asuntojen lainoittaja. Mutta Hypon osuus koko maan asuntolainoista on noin prosentti, painopiste Uudellamaalla. Täältä katsottuna osuus on mitätön, maakuntien tuntemus kyseenalainen. Ehkä Hypo taitaa viestinnän, ehkä konttuuri vain on lähellä toimituksia. Silti media voisi kriittisesti harkita, kenen näkökulmia milloinkin tarjoaa uutisina ja miksi.

Maakunnissa monet pankit tekevät hyvää kasvua juuri asuntorahoituksella. Asuntoja ostetaan, lainat käyvät kaupaksi – ja ne maksetaan tunnollisesti.

Talo haja-asutusalueella ei ole sijoitusasunto. Ostohinnalla hankitaan mieluinen koti ja ympäristö, sekä omalle perheelle sopiva elämänlaatu. Se on sijoitus, joka on mahdollinen pienemmilläkin tuloilla. Sijoitus, jota ei lopulta kuitenkaan mitata rahassa.

(Savon Sanomat 17.2.2020)


1 comment »

  1. Petri sanoo:

    Puheenaiheena ajankohtainen. Hyvin valikoit sanasi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: