RSS Feed

Mopomelua ei tarvitse hyväksyä

2

elokuu 17, 2020 by kirsipeh

Monessa pitäjässä on kesällä kärsitty mopojen ja mönkkäreiden metelöinnistä. Rälläysmelu tunkeutuu koteihin, pihaan ja mökille, eikä asukas voi sitä estää. Jostain syystä häiriöön on vaikea puuttua.

Meluhaitta ei kuulu kylille eikä muuallekaan. Mopoilu, murrosikä ja yhdessäolo ovat eri asioita kuin huono, toisista piittaamaton käytös. Suurin osa nuorista osaa luontevasti ottaa toiset huomioon. Pienen porukan tahallinen tai ajattelematon yöllinen mökä on vain itsekeskeistä ja itsekästä käytöstä.

Häiriköinnistä ääneen huomauttaja leimataan helposti yliherkäksi tai nuorison vihaajiksi, mitätöidään tyyliin pojat on poikia, aina ennenkin on ajettu. Kehotetaan vain hyväksymään pärinät, koska ei päristelijöillä ole muutakaan mielekästä tekemistä. Sinänsä hassu logiikka. Jos joku häiriköi hakkaamalla seinää, pitääkö hänelle keksiä mielekkäämpää puuhaa ennen kuin voi pyytää lopettamaan?

Ongelmaa esille nostavia on jopa kehotettu muuttamaan pois, jos et mopoja kestä, sen sijaan että tilannetta ryhdyttäisiin yhdessä ratkomaan. Mopomelua puolustellaan kuin pyhää perinnettä. Asiasta on vaikea edes aloittaa keskustelua joutumatta pilkatuksi.

Häiriköivien mopoilijoiden kohdalla jää itse asiassa ison kasvun hetki käyttämättä. Nuorten itsensä kannalta olisi viisasta, että aikuiset ystävällisesti ja napakasti puuttuvat ei-toivottuun käytökseen ja ohjaavat fiksumpaan. Milloin ja miten he ikinä muuten oppivat yhteiselämän taitoja? Aikanaan aikuistuessa elämä on sujuvampaa ja mieli tasapainoisempi, kun osaa ymmärtää ja huomioida muita, olipa kyse parisuhteesta, naapureista tai yhteisöstä. Se taito ei aina synny itsestään.

Melukuplan sisällä moottorinjyrinästä ja voimantunnosta nauttija ei välttämättä tajua aiheuttamaansa haittaa – mulla on kivaa, ketä se haittaa. Riittäisikö joskus aikuisten vakava keskustelu, tuo ei ole oikein ja tuntuu toisista asujista pahalta? Muita on hankalampi häiritä, jos ymmärtää tekevänsä niin?

Pienellä pitäjällä asumisen parhaita puolia on vanha periaate koko kylä kasvattaa. Kaikenlaiseen lasten ja nuorten toilailuun tartutaan asiallisesti, toisaalta otetaan ilolla vastaan muiden aikuisten rauhallinen puuttuminen oman lapsen kömmähdyksiin. Kaikki oppivat ja hyötyvät. Tämä johonkin unohtunut resepti voi tepsiä häiritsevään rälläämiseenkin.

Kaikkea omasta mielestä kivaa ei voi aina tehdä, sekin on elämässä opittava. Mopoilua sinänsä ei ole tarvetta kieltää, mutta tarpeeton ja häiritsevä ajoneuvolla ajo on kielletty, uusi Tieliikennelaki linjaa.

Jokaisella on sen sijaan oikeus kotirauhaan, ilman tarkoituksetonta meteliä.

(Savon Sanomat 17.8.2020)


2 comments »

  1. Lena markio sanoo:

    Kiitos hyvästä ja asiallisesta kirjoituksesta. Tätä melu-ja hajuhaittaa vähättelevät ne joiden ei ole tarvinnut valvoa öitään päristelijöiden takia. Siihen että ”koko kylä kasvattaa” tekee mieli sanoa että on kyllä parempi antaa viranomaisten hoitaa tällaisia asioita. Tuskinpa olisi kovinkaan viisasta asettaa omaa persoonaansa tikkatauluksi? Ja: Viranomaisten kautta menee tietoa koteihin, toivottavasti.

  2. kirsipeh sanoo:

    Totta. Vaikea on yksin mennä pärisevän lauman luo – jos heitä ylipäätään sattuisi saamaan vauhdissa kiinni. Koko kylän yhteinen tavoite on varmasti toiveajattelua monin paikoin, mutta sitä toivetta voisi yrittää herätellä. Käytännössä ihmeen monet aikuiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että oikeus ajaa mopolla kovaäänisesti keskellä yötä on tärkeämpi kuin oikeus nukkua rauhassa.
    Poliisi on tietysti se viranomainen, jolle asia kuuluisi. Mutta täällä kaukana kaupunkikeskustoista heitä ei ikävä kyllä näy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: