RSS Feed

Parasta päälle

0

10 toukokuun, 2014 by kirsipeh

Omakotitalon arjessa, mökkeilyssä, veneilyssä ja monessa muussa olotilassa vanhat vaatteet ovat paremmat kuin uudet.

Pihatyöt, kompostin sekoitus, maalaus, rakentaminen tai vaikka puuhun kiipeäminen, kun keväällä putsataan linnunpöntöt. Ei niihin ryhdytä uusissa, kiiltävissä ja putipuhtaissa kamppeissa.

Tarvitaan vanhoja vaatteita, paljon. Vaikeus on siinä, että vaatteita on pidettävä yllä pitkään ja hartaasti, ennen kuin niistä tulee riittävän vanhat ja sopivasti kulahtaneet.

Kuluneet lenkkarit ovat ihan parhaat saariretkellä, nurmenleikkuussa ja kasvimaalla. Mutta ensin on hankittava uudet ja kulutettava ne suurella vaivalla kilometri kilometrin perään tarkoitukseen sopiviksi.

Vanhat nahkarukkaset ovat korvaamattomat talikko- ja lapiohommissa, ruusupensaan leikkuussa ja kesäteatterin äänekkäässä aplodeerauksessa. Pitävä ote, joustava materiaali, sopiva lämpö. Mutta muutos uusista rukkasiksi vanhoiksi on tuskallisen hidas.

Pelkästään pihatyötakkeja pitäisi olla useita, eri vuodenaikojen ja vakavan sottaantumisen varalle, pikkusotkuja pihatakeissa ei tietenkään lasketa. Takin ostossa tulee harvemmin ennakoitua, että jahka pari vuotta virttyy, onpa oiva nuotiollaistumistakki. Tai kunhan tuoreet toppahousut aikansa ohenevat, ovat just passelit puutarhapökät.

Miten ihmeessä voi vaikka paidasta tietää, tuleeko siitä viidessä vuodessa juuri sopivasti pehmeentynyt oleskelupaita tai nuhjaantunut veneilypusero? Tietysti jos lempipaitaan tulee lähtemätön tahra, voi lohduttautua sillä, että siirtää sen mökkeily- tai pihavaateosastoon ja pitää lempipuserona edelleen.

Kirpparilta saisi valmiiksi käyttöön muokattuja tamineita, mutta se ei ole sama asia. Itse omiin muotoihin totutettu vaate tai kenkä on leveimmiltä kohdilta juuri sopivasti leventynyt ja oikeista paikoista ilmavaksi ohentunut.

Farkkuja saa valmiiksi käytetyn näköisinä – mutta ne ovat niin kalliita, ettei niitä voi työhousuiksi ottaa. Sitä paitsi rei’ille asti kurjistetut farkut eivät ole kätevät työhommissa, haittana ovat lika, itikat ja joka paikkaan takertuminen.

Eikä ongelmia tuota pelkästään näiden kaikkein parhaiden vaatteiden hankkiminen ja muokkaaminen. Myös keräämisessä ja varastoinnissa on pienoista hankaluutta: vaatekaapista ei kevätsiivouksessa raski taaskaan heittää mitään lopullisesti pois. Koskaan ei voi tietää, mihin hommaan tuo reikiintyvä T-paita tai nuo lahkeista rispaantuneet kollarit ovat joskus täydelliset.

Kun kohta ne vasta ovat ihan parhaimmillaan: vanhoina, pehmeinä ja täydellisesti käyttäjänsä muotoihin muovattuina.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: