RSS Feed

Sinulla on rajaton lukuoikeus

0

13 syyskuun, 2016 by kirsipeh

Kirjaudun sanomalehden verkkoversioon. Eteen avautuu lause, joka sisältää suunnattoman suuren lupauksen. Sinulla on rajaton lukuoikeus.

Lupaus koskee toki vain lehden maksullista nettimateriaalia. Mutta herättää miettimään oikeuksia, jotka ovat suomalaisille itsestään selviä.

Kirjastossa sinulla on rajaton maksuton lukuoikeus. Ei tarvitse olla rikas, aatelinen tai korkeasti koulutettu. Mitä ei lähikirjastosta löydy, tilataan.

Sinulla on oikeus lukea rajattomasti, sallittua määrää ei ole säädetty. Luettavaa on saatavilla enemmän kuin yhden ihmiselämän aikana ehtii lukea.

Sinulla on oikeus valita, mitä luet. Peruskoulussa saa elämän perustiedot ja -taidot, sinne materiaali on huolella mietitty. Jatkokoulutuksen suunta valitaan itse. Muutoin ei pakollista lukulistaa ole.

Sinulla on rajaton oikeus oppia uutta. Meillä oppiminen kuuluu kaikenikäisille, ja tapoja opiskella on paljon. Mutta saa oppia itsekseenkin, ihan huvin ja uteliaisuuden vuoksi. Salatietoa ei pahemmin ole.

Lukuoikeutesi ylittää kielirajat. Koulussa saa äidinkielen lisäksi vähintään kahden muun kielen perustaidot, et ole yhden kulttuuri- ja kielialueen varassa.

Sinulla on oikeus lukea sanomalehtiä, joiden sisältöä ei rajaa poliittinen, uskonnollinen tai sotilaallinen valta. Lehdet päättävät itse linjastaan ja pyrkimys puolueettomaan uutisointiin on suuressa arvossa. Puolueellisuus ilmaistaan selkeästi, samoin kaupallinen materiaali, mainokset.

Sinulla on oikeus lukea avoimesti, ei tarvitse lukea piilossa tai salaa. Lukemista arvostetaan ja pidetään tärkeänä ihmisenä kehittymiselle. Kirjoja ei revitä käsistä, ei polteta, eikä sinua heitetä tyrmään vain siksi, että saatoit lukea jotain, joka ei istu valtaapitävien ajatusmaailmaan.

Lupa lukea.

Lupa lukea.

Sinulla on rajaton oikeus lukea, ajatella ja keskustella. Sananvapaus takaa oikeuden ilmaista ajatukseksi sillä edellytyksellä, ettet loukkaa, halvenna tai yllytä rikokseen.

Sinulla on rajaton oikeus lukea proosaa, runoutta, tietokirjoja, romantiikkaa, dekkareita, jännitystä, kauhua, huumoria… Rajaton oikeus käyttää mielikuvitusta, eläytyä, tuntea ja ihmetellä.

Sinulla on, minulla on, lukutaito ja rajaton lukuoikeus. Arvosta ja käytä.

(Savon Sanomat 13.9.16)

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: