RSS Feed

Uutisneulanreikä

0

26 toukokuun, 2015 by kirsipeh

Kuva ahdistuneesta lukijasta ei varsinaisesti liity asiaan.

Kuva ahdistuneesta lukijasta ei varsinaisesti liity asiaan.

Työmatkalla kuulee radiosta tuoreet uutiset. Politiikkaa kotimaasta, liikenneturma naapurimaassa, vallanvaihto toisessa maanosassa.

Isoja asioita, silti vain raapaisu planeettamme kuhinasta. Ympäri maailmaa kohdataan joka päivä asioita, joista emme koskaan kuule mitään.

Uutiset ovat kuin pahviin pistettyjä neulanreikiä. Pieniä pistoja siihen, mitä maailmassa tapahtuu.

Monet uutispäivän neulanreiät on huolella suunniteltu: selvitetään valittu asia tietystä näkökulmasta ja tehdään siitä juttu. Jotkut kurkistusreiät syntyvät sattumalta tilanteista, jota ei olisi voinut ennalta arvata tai järjestää.

Yksi yleisölle tarjottavien neulanreikien valintaperuste on se, mitä ihmisten oletetaan haluavan kurkistella. Se voi selittää vakkapa muutaman lajin painoarvon urheilu-uutisoinnissa. Niin paljon kuin kotimaassa ja maailmassa päivittäin urheillaan, median välittämä kuva on paljon kapeampi.

On turha kuvitella, että seuraamalla uutisia voi aivan itse päättää maailmankuvansa muodosta. Neulanreiät, joista sähköisissä tai printtimedioissa saa kurkistaa, on aina tehnyt joku muu. Kenties toimittaja tai uutispäällikkö, jonka homma on usein valkata valmiina tulevista neulanrei’istä ne, jotka työnantajan tiedotusvälineessä näytetään.

Neulanreikänäkymiensä määrään ja leveyteen voi sentään itse vaikuttaa. Etsimällä tietoa ja näkökulmia, mieluiten myös muita kuin ilmeisimpiä ja helpoimpia, kuva ympäröivästä todellisuudesta laajenee ja tarkentuu. Asioita voi tarkastella useammista rei’istä, käännellä katsantokulmaansa.

Netti voi antaa illuusion vapaasti saatavasta ja valittavasta tiedosta. Mutta joku on aina jokaisen osoitteen sisällön, kuvat ja sanavalinnat laatinut.

Jos ei seuraa uutisia, näkee vain omat kotipahvinsa, ei mitään, mitä on niiden takana. Vaikka vain yhden kurkistuksen perusteella ei voi tehdä yleistyksiä, silti niin näyttää tapahtuvan yhä useammin. Toisaalta, jos jostain ilmiöstä ei mediassa kerrota, ei se tarkoita, etteikö sitä olisi lainkaan olemassa.

Juu juu, tietysti tämä kaikki on itsestään selvää. Että jonkun on aina tehtävä mediassa valintoja, koko maailma ei voi tulla karsimattomana virtana näkyville ja kuuluville.

Mutta muistuuko neulareikäilmiö mieleen arjen uutisia plaratessa? Muistaako sen aina myös toimittaja, joka rei’ittäjän vastuuta kantaa? Onko maailmamme vain se, mitä saa helposti luettavaksi ja nähtäväksi?

Neulanreiät ovat eri valtioissa kovin erilaiset. Se, jolla on niihin valta, sillä on valta ihmismieliin ja maailmanselityksiin.

Toisinaan on paikallaan kysyä, mikä kaikki jäi tänään kertomatta, mitkä reiät pahviin iskemättä.

(Savon Sanomat 26.5.2015)


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: