RSS Feed

Vielä yksi satavuotislahja meille kaikille

0

15 joulukuun, 2017 by kirsipeh

Kuva Petri Jauhiainen

Suomi on juhlavuotensa aikana kiitelty ja lahjottu lukemattomin tavoin. On järjestetty juhlia, sävelletty musiikkia, suunniteltu sinivalkoisia leivonnaisia, paljastettu muistomerkkejä, pidetty bileitä ja vaikka mitä.

Ehkä hiukan huomaamatta juhlavuoden viimemetreillä näyttäisi syntyneen jos ei täyteen kukoistukseensa niin ainakin siemenvaiheeseen vielä yksi yhteinen lahja Suomen kansalle, kotimaassa ja maailmalla. Uusi perinne pitkään perinteiden nauhaan.

Juhlavuoden alkaessa puhuttiin paljon kaikensorttisen pönötyksen minimoimisesta, sen sijaan toivottiin Suomen synttäreitä juhlittavan ilon kautta, vihdoinkin. Yhtenä käytännön osoituksena tästä syntyi sekä virallisten tahojen järjestämiä että spontaanisti pienimmissä piireissä vietettyjä itsenäisyyspäivän tai linnanjuhlien etkoja, ennakkojuhlia. Ja sehän sopii suomalaisuuteen kuin kiuas saunaan.

Sillä muun maailman juhlijoihin verrattuna suomalaiset ovat selkeästi aattokansaa. Meillä vietetään antaumuksella ainakin vapunaattoa, juhannusaattoa, jouluaattoa ja uudenvuodenaattoa. Pönöttämisellä ja virallisilla ohjelmanumeroilla on toki tärkeä ja oikeutettu paikkansa, meillä ne on viisaasti säästetty varsinaiseen juhlapäivään. Aattojen ohjelma taas on enemmän tai vähemmän riehakasta, jopa karnevaalihenkistä.

Niinpä uusi juhlaperinne, itsenäisyyspäivän aatto, on loistava idea. Ilta, jolloin kokoonnutaan yhteen ystävien, perheen tai vaikka työporukan kanssa, iloitaan ja seurustellaan. Jossakin laitetaan parasta päälle ja pöytä koreaksi, toisaalla vietetään riemukasta peli- ja saunailtaa, tyyli on vapaa. Pääasia että meillä on yksi iloinen aatto lisää juhlittavaksi.

Mikäpä voisi olla parempi lahja satavuotiaalle ja sen monenkirjavalle kansalle. Merkitään siis saman tien kalentereihin ensi vuoden itsenäisyyspäivän aatto, se sattuu sopivasti keskiviikoksi. Luultavasti markkinavoimat hoksaavat nopeasti uuden rakosen, lähikaupasta saa näppärästi teemaan sopivia koristeita ja lehdet esittelevät laajasti itsenäisyyspäivän aaton tarjoiluideoita.

Sokerina pohjalla kansanedustajat tarttunevat pikapikaa toimeen ja juhlavuoden liputuskäytäntö kirjataan laissa pysyväksi: siniristilippu saa liehua valaistuna läpi itsenäisyyspäivän aattoyön.

Hyvää ensi vuoden itsenäisyyspäivän aattoa jo etukäteen!

(Savon Sanomat 15.12.2017)

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: