RSS Feed

Vihapostitilaus

0

2 lokakuun, 2015 by kirsipeh

Miten saa varmimmin vihapostia?

Osoittamalla julkisesti ymmärrystä susille. Tai puoltamalla koulupäivän alkamista kahdeksalta. Hyväksymällä kissojen vapaa ulkoilu. Kannattamalla sukupuolineutraalia avioliittoa. Ihailemalla kyseenalaistettua taidetta. Kommentoimalla uskonnollisten yhteisöjen toimintatapoja. Ja niin edelleen.

Tietysti juuri nyt vihapostia saa nopeimmin puolustamalla turvapaikanhakijoita ja pakolaisten vastaanottamista, etenkin ihan lähinaapurustoon.

Suomi on muuttunut hämmentävällä tavalla.Miten vihaposti voi olla arkinen asia? Mitä käytöstavoille tapahtui?

Milloin osa ihmisistä tuli näin hyökkääviksi ja vihamielisiksi? Miksi viha on heillä tunteista päällimmäisin?

Kielteinen kritiikki ja vihaposti ovat eri asioita. Ne erottaa sävystä, siitä ei voi erehtyä. Kritiikissä on nimi alla, vihaposti on nimetöntä, paitsi somessa. On suorastaan pelottavaa, mitä ihmiset siellä kirjoittavat, omalla nimellään.

Koska viha voi tulla postissa ja näytöllä kotiin asti, jotkut ovat päätyneet pitämään piilossa ammattinsa tai harrastuksensa. Pelkästään toisten ihmisten auttaminen vapaaehtoisena on riittävä syy vihapostitukseen. Ulkonäkö, ihonväri, kotitausta, kaikki kelpaa tekstiraivolle.

Valtaapitävien kannanotot vihaviestintään ovat käsittämättömän laimeita verrattuna siihen, miten teräviä lausuntoja sieltä ylhäältä haukahdetaan milloin mistäkin asiasta. Ikään kuin olisi ihan ymmärrettävää, että tietyt asiat nyt vaan herättävät sellaista. Kuin vihaviestintä olisi hyväksyttävä ilmiö, joka kuuluu meidän yhteiskuntaamme.

Ei kuulu, eikä ole hyväksyttävää.

Kannatatko kissan vapaata ulkoilua?, Takuuvarma vihapostin aihe.

Kannatatko kissan vapaata ulkoilua? Oho, takuuvarma vihapostin aihe.

Ei koulukiusaajaakaan hiljaisesti hyväksytä vain siksi, että joku toinen on erimuotoinen, erivärinen tai pukeutuu eri tavalla. Vika ei ole kiusan kohteessa, vika on kiusaajan päässä. Samoin vika on vihapostittajan päässä.

Kaikilla mahdollisilla valtakunnan tasoilla ilmaistu selkeästi paheksuva ja vastustava asenne karsii vihaviestintää. Aivan niin kuin koulukiusaamisen poistamiselle yhteisen tahdon ilmaiseminen on välttämätön ensimmäinen askel.

Vihaposti on pahantahtoista, raukkamaista – ja väärin. Lisäksi se kertoo, että lähettäjä ei kykene hahmottamaan maailmaa isoina ilmiöinä, vaan näkee uhkana ja syyllisinä yksittäisiä ihmisiä.

Ikävintä olisi, jos vihansuoltajat onnistuisivat vihankäytössään niin, että ihmiset alkaisivat valita mielipiteitä, ammatteja ja ystäväpiirejä, joiden vuoksi ei tarvitse suojata itseään nimettömältä vihalta.

Vihapostittajien vaikutusta on ystävällisesti mutta jämäkästi vastustettava omassa arjessa, se tukahduttaa vihan liekkejä.

Uutta postia odotellessa.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Bookmarks

Archives: