RSS Feed

Saunapäivä

Kommentit pois päältä artikkelissa Saunapäivä

2 elokuun, 2007 by kirsipeh

Suomeen perustetaan uusi liputus- ja juhlapäivä, kansallinen saunapäivä.

Suomalaisen saunan päivänä juhlistetaan suomalaisia perusarvoja: rauhoittumista, yhteisöllisyyttä, puhdasta vettä, hyvää hygieniaa ja tietysti tasa-arvoisuutta. Jokainen on kiukaan edessä alastomana samanarvoinen, elämänkatsomuksesta riippumatta.

Kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena saunapäivänä saunakulttuuri saatetaan lopullisesti maailman tietoisuuteen tekemällä yhtäaikaisen saunomisen maailmanennätys. Suomalaisia ei tarvitse edes erityisesti patistaa tai pyydellä ennätyssaunontaan ja saunapäivän viettoon, jokainen kykenevä saunoo suurella mielihyvällä.

Monet tunnetut suomalaiset ilmoittavat julkisesti, aivan ilman eri korvausta, osallistuvansa ennätykseen. Teemu Selänne lämmittää kaikki saunansa Ameriikassa ja kutsuu pelikaveritkin perheineen löylyyn. Kari Väänänen ja Aki Kaurismäki ilmoittavat saunovansa yhdessä, Pölösen Markkukin mahtuu samoille lauteille filmimaailman näkymiä pohtimaan. Ja eikö vain siinä synny runko käsikirjoitukselle, jonka tapahtumat kiertyvät saunan ympärille.

Ensimmäisen saunapäivän ennätysyritykseen odotetaan noin puoltatoista miljoonaa saunojaa, mutta odotukset ylittyvät kirkkaasti. Yhtäaikaisen saunomisen maailmanennätykseksi saadaan yli 2 200 000 saunojaa Suomessa ja ulkomailla.

Uusi liputuspäivä sijoitetaan harkitusti elokuun kolmanneksi lauantaiksi. Elokuussa ei ennestään ole liputuspäiviä, eivätkä uimavedet ole ehtineet viiletä liikaa, vaan juhlasaunasta rohjetaan vielä pulahtaa virkistäytymään.

Matkailunedistämiskeskus ja saunaseurat hoitavat päivän virallistamiseen ja liputukseen liittyvät muotoseikat. Suomalaiset ovat tyytyväisiä, kun kansallinen ylpeydenaihe ja nautinnonlähde saa vihdoin ansaitsemansa kunnianosoituksen. Ja vielä ilman sen kummempia kustannuksia ja ponnistuksia, koko kansan yhteisinä talkoina.

Työnantajat näkevät saunapäivässä oivan mahdollisuuden kannustaa henkilöstöään huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Mutta ei toki firman kosteilla saunajuhlilla, vaan antamalla iltapäivän ylimääräistä saunalenkki- ja saunanlämmitysvapaata.

Panimot tarttuvat innolla markkinointihaasteeseen, sähköyhtiöt sponsoroivat saunanlämmityssähköt. Muidenkin oheistuotteiden luojat hoksaavat hyödyntää juhlapäivää. Koko elinkeinoelämä saa pienen, mutta pysyvät saunasykäyksen.

Matkailuyrittäjät saavat saunapäivästä ja sen oheisohjelmista potkua alkusyksyyn. Ulkomaalaisille matkaajille saunapäivästä tulee ihmetystä ja ihailua herättävä eksoottinen elämys.

Saunapäivän virallinen ohjelma on minimaalinen ja epämuodollinen. Presidenttipari kylpee Kultarannan rantasaunassa. Tasavallan presidentin rantasaunan kuistilta saunatakki päällä pitämä saunapuhe, joka keskittyy lähinnä puhtaan luonnon ja ihmisen rauhoittumisen ylistämiseen, herättää maailmanlaajuista huomiota. Presidentille myönnetään Nobelin rauhanpalkinto, kun muu maailmakin vihdoin ymmärtää saunomisen mielenrauhaa edistävän vaikutuksen.

Kansallinen saunapäivä on valmis vietettäväksi, enää ei puutu kuin toimeenpano.

Ja missäpä muualla saunapäivän alkuajatus syntyikään kuin pihasaunan lauteilla, leppeiden löylyjen hivelyssä.

Elokuu 2007


Kommentit pois päältä artikkelissa Saunapäivä

Sorry, comments are closed.

Bookmarks

Archives: